Αμεση ανανέωση του στόλου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Φ/Γ ΕΛΛΗ F-450 είναι η πρώτη φρεγάτα τύπου Standard του Πολεμικού Ναυτικού. Κατασκευάστηκε στην Ολλανδία από την εταιρεία Royal Schelde. Η σύμβαση για την πώληση του πλοίου στο Πολεμικό Ναυτικό υπεγράφη στην Αθήνα το 1980 και η ελληνική σημαία υψώθηκε στο πλοίο την 10η Οκτωβρίου 1981 στο Vlissignen της Ολλανδίας.

Η έναρξη ναυπηγήσεως έγινε το 1978 και η καθέλκυση τον Ιούλιο του 1979, σαν το πέμπτο πλοίο της σειράς τύπου Standard που είχε παραγγείλει το Ολλανδικό Ναυτικό».

Το παραπάνω κείμενο έχει αντιγραφεί από την επίσημη ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Από αυτό προκύπτει εύκολα το συμπέρασμα ότι η φρεγάτα «Ελλη» καθελκύστηκε προ 40 ετών και βρίσκεται στην υπηρεσία του ΠΝ τα τελευταία 38 χρόνια. Αφορμή για το σημερινό σημείωμα είναι, βεβαίως, η προσάραξη της συγκεκριμένης φρεγάτας στα αβαθή της Σαμοθράκης, κατά την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων».

Προφανώς η ευθύνη του κυβερνήτη είναι αυταπόδεικτη και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν αιτιολογούνται απολύτως. Η αντικατάσταση ενός κυβερνήτη και η παραφιλολογία δεν πρέπει, όμως, να αποπροσανατολίζουν.

Αξίζει να γίνουν δύο επισημάνσεις. Η πρώτη ήδη έχει υπονοηθεί στην εισαγωγή του σημειώματος και αφορά την ηλικία του στόλου και την αδήριτη ανάγκη ανανέωσής του. Η φρεγάτα «Ελλη», όσο καλά συντηρημένη και αν είναι, σε λίγα χρόνια δεν θα μπορεί να λαμβάνει μέρος ούτε στον «Παρμενίωνα» ούτε καν σε τεχνική εκπαίδευση στον Σαρωνικό.

Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η έννοια της νεότερης Ελλάδας, χωρίς την ύπαρξη ενός ισχυρού και, γιατί όχι, υπερσύγχρονου Ναυτικού, δεν υφίσταται. Το δεύτερο αφορά την εκπαίδευση των νεότερων αξιωματικών και δεν αποτελεί αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα.

Η ναυτική εκπαίδευση σε όλες τις δυτικές χώρες είναι επικεντρωμένη στη χρήση των ηλεκτρονικών οργάνων, με αποτέλεσμα οι τεχνικές της παραδοσιακής πλοήγησης να είναι παραγκωνισμένες.

Απαιτείται, εν ολίγοις, μια μικρή «επανάσταση» στο εσωτερικών του ΠΝ, αλλά και γενικότερα των Ενόπλων Δυνάμεων, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ριζική αναδιοργάνωση του στρατεύματος, αλλά και την αναδιάρθρωση των πάντων, από το πρόγραμμα διδασκαλίας στις παραγωγικές σχολές μέχρι την επιχειρησιακή σχεδίαση. Αν για άλλες χώρες του ΝΑΤΟ κάτι τέτοιο θα ήταν απλά ενδεδειγμένο, για την Ελλάδα του 2019, σε αυτή τη γεωπολιτική συγκυρία, είναι επιβεβλημένο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή