Τελευταία ευκαιρία για τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας

Τελευταία ευκαιρία για τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Τελευταία ευκαιρία για την επιβίωση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας» χαρακτηρίζει τις εξελίξεις ο Αυστριακός «συντάκτης» της, Γκέραλντ Κνάους, επικεφαλής της οργάνωσης European Stability Initiative η οποία συμβουλεύει ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με την ελληνική, τη γερμανική και την τουρκική κυβέρνηση. Ο κ. Κνάους μίλησε στην «Κ» λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

– Σε μία εκτίμησή σας για τα τρία χρόνια της συμφωνίας, γράψατε την άνοιξη του 2019 ότι μόνο το 6% των Σύρων που έφτασαν στην Ελλάδα ταίριαζαν στο προφίλ εκείνων που μπορούσαν να επιστραφούν στην Τουρκία.

– Ο ελληνικός μηχανισμός είναι αλήθεια ότι χαρακτήρισε απίστευτα πολλούς Σύρους πρόσφυγες «ευάλωτους» (68% των περιπτώσεων, με την πλειονότητά τους να διαγιγνώσκεται με post traumatic stress disorder – PTSD). Από τη στιγμή που η ευάλωτη θέση τους συνδέθηκε με την επεξεργασία της αίτησης στην ελληνική ενδοχώρα και όχι με σωστές συνθήκες διαβίωσης στα νησιά, το πράγμα στράβωσε. Αυτό είναι και το αδύνατο σημείο των προτάσεων της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης. Οι συνθήκες στα νησιά πρέπει να βελτιωθούν διότι, όσο κακές και να είναι, όσοι έρχονται ξέρουν ότι αν κάνουν υπομονή, κάποια στιγμή που το σύστημα δεν θα αντέχει πλέον άλλους, θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα επειδή οι αποφάσεις λαμβάνονται πολύ αργά. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν επιχείρησε να εφαρμόσει τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Η νυν έχει τώρα μια τελευταία ευκαιρία.

– Δίνει η συμφωνία τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μεταφέρει κατά το δοκούν πολλούς από εκείνους που φτάνουν στα νησιά στην ενδοχώρα; (Σ.σ.: η οργάνωση του Κνάους υπολόγισε ότι την τελευταία τριετία 37.000 πρόσφυγες «χάθηκαν» από τη χώρα μας για να ξαναβρεθούν στις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης.)

– Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία πάντα έλεγε ότι δεν δέχεται επαναπροωθούμενους που δεν βρίσκονται στα νησιά. Το ζήτημα όμως είναι –ξαναλέω– σε πόσο χρόνο θα κριθούν οι αιτήσεις τους. Γιατί αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια νέα ημερομηνία μετά την οποία θα κρίνονται όλες οι αιτήσεις σε συγκεκριμένο χρόνο, γρηγορότερες αποφάσεις και επιστροφές στην Τουρκία και δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού, τουρκικού και ελληνικού μηχανισμού που θα διαπιστώνει ότι όσοι επιστρέφονται στην Τουρκία θα παίρνουν αυτόματα το καθεστώς προστασίας που η τουρκική κυβέρνηση εγγυάται.

– H κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να διαχωριστούν όσοι φθάνουν από την Τουρκία σε άτομα με προσφυγικό προφίλ και άλλους με μεταναστευτικό προφίλ, και στη βάση αυτή να επιδιωχθεί η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής ή απόρριψης της αίτησης ασύλου…

– Αυτό δεν θα έχει αποτελέσματα. Δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική μια στρατηγική να κάνουμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα πιο δύσκολες τις συνθήκες από ό,τι στις χώρες προέλευσης. Η νομική διαδικασία χορήγησης ασύλου πρέπει να διατηρήσει μια αξιοπιστία. Χρειάζεται η τήρηση των σημείων που είναι αποφασιστικά για την υλοποίηση μιας γρήγορης διαδικασίας χορήγησης ασύλου πριν από τον χειμώνα, διότι αν μπει ο χειμώνας, με αυτές τις ροές, θα είναι πολύ αργά. Αν μπει ο χειμώνας με αυτές τις ροές, θα πρέπει να απομακρυνθούν χιλιάδες από τα νησιά. Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει και να πάρει βοήθεια από τις χώρες της Ενωσης για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής ασύλου στα νησιά. Η αλήθεια είναι ότι στα τρία χρόνια της εφαρμογής της συμφωνίας η κατάσταση στα νησιά δεν βελτιώθηκε, καθώς αρχικά οι αριθμοί των αφικνουμένων μειώθηκε και έτσι θεωρήθηκε ότι το πρόβλημα λύθηκε. Αυτό δεν συνέβη μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Στην οργάνωση του κ. Κνάους θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να κινητοποιήσει τις υπηρεσίες χωρών με μεγάλη εμπειρία στη χορήγηση ασύλου (Σουηδία, Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Δανία) και να βρει σε συνεργασία μαζί τους τις ακριβείς ανάγκες σε προσωπικό (χειριστές αιτημάτων, μεταφραστές) ώστε να αντιμετωπίσει συγκεκριμένο αριθμό αιτήσεων σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, λένε ακόμα, να επιλέξει έναν συντονιστή όλων των δράσεων των επιμέρους υπηρεσιών και υπουργείων, που θα δρα εξ ονόματος του πρωθυπουργού. «Χρειάζονται ενισχύσεις σε προσωπικό. Μόνο έτσι, με την πιο ταχεία αντιμετώπιση των αιτήσεων, θα μειωθούν οι αριθμοί όσων έρχονται», λέει ο κ. Κνάους στην «Κ». «Ετσι θα βελτιωθεί και η κατάσταση όσων ζουν ακόμα στα νησιά».

– Και η Τουρκία;

– Η Τουρκία θα πρέπει να λάβει περισσότερα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Διότι στη χώρα εισέρχονται κάθε χρόνο 100.000 Σύροι, ακόμα και μετά το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή