Η Σόφια απειλεί τον ευρωπαϊκό δρόμο των Σκοπίων

Η Σόφια απειλεί τον ευρωπαϊκό δρόμο των Σκοπίων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 1η Αυγούστου του 2017 υπογράφτηκε στη Σόφια από τις κυβερνήσεις Βουλγαρίας και «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ακόμα τότε, η Συνθήκη Φιλίας και Καλής Γειτονίας, η οποία εκκρεμούσε από την εποχή του Κίρο Γκλιγκόροφ. 

Με αυτήν οι δύο πλευρές θέλησαν να αφήσουν πίσω τις μεταξύ τους εθνοτικές διενέξεις του παρελθόντος. Συγκρότησαν έτσι μεικτή επιτροπή από ιστορικούς των δύο χωρών με εντολή να εργαστεί με εντατικούς ρυθμούς και να καταλήξει σε μια «ειλικρινή ερμηνεία» της κοινής ιστορίας των δύο χωρών, η οποία θα περνούσε στα σχολικά εγχειρίδια.

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ βιαζόταν να αποκαταστήσει σχέσεις καλής γειτονίας και η διεθνής κοινότητα χειροκρότησε την τόλμη και την αποφασιστικότητά του για να τον αποθεώσει ένα χρόνο αργότερα, όταν θα υπέγραφε (17 Ιουνίου 2018) τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Παραήταν όμως φιλόδοξος ο στόχος να συμφωνήσουν Σόφια και Σκόπια, έτσι στο «άψε σβήσε», για ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα για τα οποία φιλονικούσαν αιώνες και ακόμα περισσότερο για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ταυτότητα των δύο λαών.

Η επιτροπή, όπως προεξοφλούσαν οι λιγότερο αισιόδοξοι και από τις δύο πλευρές, «κόλλησε» σε επίμαχα ζητήματα της Ιστορίας, με αναφορές ακόμα και στον Μεσαίωνα, τα οποία απειλούν(;) να εμποδίσουν την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο τραπέζι το βέτο

Η Σόφια επιρρίπτει τις ευθύνες για το αδιέξοδο στα Σκόπια, τα οποία κατηγορεί για σκόπιμη κωλυσιεργία με σκοπό η επιτροπή να μην καταλήξει σε απόφαση και να μείνει ως έχει η κατάσταση. 

Και τώρα, παραμονές της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στην οποία οι πολιτικοί ηγέτες των κρατών-μελών θα κληθούν να αποφασίσουν για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, η βουλγαρική ηγεσία διαμηνύει ότι μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία.

«Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. είναι σημαντική, αλλά αυτή δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος της Βουλγαρίας και μέσω της παραποίησης της Ιστορίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ μετά τη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ με θέμα την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.

Κρίσιμη σύνοδος

Θα μπλοκάρει ο Βούλγαρος ηγέτης μια πιθανή θετική απόφαση των υπόλοιπων Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο της 17ης Οκτωβρίου για χάρη του… τσάρου Σαμουήλ και του Γκότσε Ντέλτσεφ, για τους οποίους μαλώνει με τον Ζάεφ ή ακόμα για το τίνος έργο ήταν η εξέγερση του Ιλιντεν;

Δύσκολο να θελήσει να γίνει το «μαύρο πρόβατο» των Ευρωπαίων και ακόμα πιο δύσκολο να μην αντιλαμβάνεται ότι θα θεωρηθεί από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, που στο συλλογικό εθνικό υποσυνείδητο είναι Βούλγαροι, υπαίτιος για το ότι οι γείτονες, που τους θεωρούν «σάρκα από τη σάρκα τους», ομοεθνείς δηλαδή, θα είναι αυτοί που θα του ορθώσουν εμπόδια στη διαδρομή προς την Ευρώπη.

Προς τι τότε τα καμώματα του Μπορίσοφ; Αναλυτές στα Σκόπια και στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι πιέζει κατ’ αυτόν τον τρόπο αφενός να κερδίσει στις διαπραγματεύσεις γύρω από τις ιστορικές διαφωνίες και αφετέρου να εισπράξει πολιτικούς «πόντους» στο εσωτερικό ακροατήριο. Η συνέχεια μεταξύ των γειτόνων μας αναμένεται «θερμή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή