«Να βοηθάμε ο ένας τον άλλον»

«Να βοηθάμε ο ένας τον άλλον»

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξη μιας μικρής χώρας όπως η Aρούμπα. Ενα νησάκι της Καραϊβικής με έκταση και πληθυσμό περίπου όσο της Ρόδου, κάπου στα ανοικτά της Βενεζουέλας, έμελλε να διεκδικήσει κάποιες ώρες δημοσιότητας μέσω της περιπέτειας του αθλητή της Τζόναθαν Μπάσμπι στα προκριματικά των 5.000 μ. του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου στην Ντόχα.

Μια επιβλητική σκηνή σεβασμού, αλληλεγγύης και «ευ αγωνίζεσθαι», με τον αθλητή της Γουινέας Μπράιμα Σουνκάρ Νταμπό να «θυσιάζει» την κούρσα του για να βοηθήσει τον εξουθενωμένο και αφυδατωμένο Μπάσμπι μέχρι τη γραμμή του τερματισμού.

Η «Κ» βρήκε τον 33χρονο αθλητή της Αρούμπας, ο οποίος ξεδίπλωσε το «κουβάρι» της πιο συναρπαστικής στιγμής της διοργάνωσης, μίλησε για τον νέο φίλο που απέκτησε στο πρόσωπο του Μπράιμα Νταμπό, την επιρροή που αναμένεται να έχει το συγκεκριμένο περιστατικό στις νέες γενιές. «Εμεινα έκπληκτος που αντί να με προσπεράσει, ήρθε να με βοηθήσει», μας λέει ο Μπάσμπι. «Στην αρχή κιόλας νόμιζα πως είχε ήδη τερματίσει και έκανε την αποθεραπεία του. Εάν δεν με βοηθούσε ο Νταμπό, θα είχα πέσει στα γόνατα και θα συνέχιζα γονατιστός μέχρι το τέλος. Ημουν αποφασισμένος να τερματίσω».

Από την πλευρά του, ο 26χρονος Νταμπό παρέμεινε ταπεινός και πρόσθεσε μετά το περιστατικό πως οποιοσδήποτε βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση, θα έκανε το ίδιο πράγμα. «Σε πολλές συνεντεύξεις του μετά την κούρσα μας, ο Μπράιμα δήλωσε πως ο οποιοσδήποτε θα έκανε κάτι παρόμοιο, αλλά στον κόσμο που ζούμε, οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν για το δικό τους συμφέρον. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος ήρθε και με βοήθησε. Αυτό αποτυπώνει το αθλητικό πνεύμα στον μεγαλύτερο βαθμό», υπογραμμίζει ο Μπάσμπι.

Η σπουδαία αυτή στιγμή «ταξίδεψε» ανά τον κόσμο σε χιλιάδες ΜΜΕ και πρωτοσέλιδα, διαδίδοντας με πολύ… πειστικό τρόπο τη σπουδαιότητα του αθλητισμού. Η πράξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης του Νταμπό έφερε επίσης αμέτρητα μηνύματα στήριξης στα social media τόσο από φιλάθλους όσο και από διάσημους αθλητές.

Την συγκεκριμένη στιγμή, όμως, ο Μπάσμπι δεν θα την ξεχάσει ποτέ: «Επηρεάστηκα τόσο από την πράξη του, που τον αποκάλεσα τον σπουδαιότερο άνθρωπο με τη μεγαλύτερη καρδιά που ξέρω. Αυτό που έκανε, θα το εκτιμώ για όλη μου τη ζωή», μας λέει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυο τους θα παραμείνουν φίλοι για όλη τους τη ζωή, παρά το γεγονός πως δεν μιλούν την ίδια γλώσσα. «Γίναμε ήδη πολύ καλοί φίλοι. Βγήκαμε και κάναμε μαζί μια βόλτα στο Κατάρ. Είναι ένας πολύ ευγενικός και ταπεινός άνθρωπος. Εξυπακούεται πως θα παραμείνουμε φίλοι για όλη μας τη ζωή», υποστηρίζει ο Μπάσμπι.

Στο κορυφαίο επίπεδο του αθλητισμού, νικητής θεωρείται εκείνος που θα τερματίσει στην πρώτη θέση ενός αγώνα ή θα κερδίσει κάποιο τρόπαιο σε ένα πρωτάθλημα. Η περίπτωση των δύο αυτών μικρών ηρώων προβάλλει και την άλλη όψη του αθλητισμού. Την όψη της αλληλεγγύης, της ευγενούς άμιλλας και του συναγωνισμού χωρίς αντιπαλότητες και στρατηγικές. Ενα παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές. «Είναι δύσκολο να εμπνεύσεις τις νεότερες γενιές, επειδή όλοι θέλουν να κερδίσουν. Και είναι λογικό. Μπορώ να το καταλάβω, λόγω της προσπάθειας, της πειθαρχίας, του χρόνου και των χρημάτων», μας εξηγεί ο 33χρονος αθλητής. «Αυτή η στιγμή, όμως, έδωσε την πραγματική διάσταση του σεβασμού και της αθλητικής παιδείας. Ισως πολλοί άνθρωποι να μην καταλαβαίνουν τι σημαίνει αθλητική παιδεία, αλλά πιστεύω πως αυτή η στιγμή θα δημιουργήσει μια νέα διάσταση σεβασμού. Οι άνθρωποι θα ξεκινήσουν να βοηθούν ο ένας τον άλλον».

Τέλος, οι δύσκολες καιρικές συνθήκες στην πρωτεύουσα του Κατάρ έχουν φέρει θύελλα αντιδράσεων από αθλητές παγκοσμίου επιπέδου. Συζήτηση έχει ξεκινήσει και για το Παγκόσμιο Κύπελλο του ποδοσφαίρου, που θα λάβει μέρος το 2022 στο Κατάρ. «Ο κλιματισμός βοηθάει, αλλά πρέπει να πίνεις πολύ νερό τη μέρα για να μην αφυδατωθείς, όπως εγώ. Στα τελευταία μέτρα της κούρσας “έχασα τα πόδια μου”. Ακουσα ότι αρκετοί μαραθωνοδρόμοι επίσης αφυδατώθηκαν λόγω των συνθηκών εκεί», τονίζει ο Μπάσμπι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή