Ο ΔΗΚΤΗΣ (06/10/19)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρίτη απόπειρα για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει και επίσημα η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, με το άνοιγμα των data rooms για τους υποψήφιους επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα στα μέσα Νοεμβρίου να υποβληθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές και στη συνέχεια, δηλαδή στα τέλη Ιανουαρίου οι δεσμευτικές για την εξαγορά του 80% της εταιρείας. Στους κόλπους της τράπεζας υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται μέσα από την premarketing διαδικασία θα αποτυπωθεί και στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών και η πώληση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας θα ευοδωθεί. Το ενδιαφέρον που φαίνεται να εκδηλώνεται από ισχυρά ονόματα, όπως ο καναδικός όμιλος Fairfax, η κινεζική Fosun και το CVC Partners, που αποτελεί τη νέα ισχυρή υποψηφιότητα στη διεκδίκηση, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επιτυχία του διαγωνισμού, του τρίτου κατά σειράν που διενεργείται στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχει αναλάβει η ΕΤΕ έναντι της DG Comp. Τα ισχυρά ονόματα δημιουργούν και αυξημένες προσδοκίες για το τίμημα που θα επιτευχθεί, χωρίς ωστόσο αυτό να δικαιολογεί μαξιμαλιστικές αξιολογήσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση απομακρύνει το ενδεχόμενο της πώλησης της εταιρείας μέσω δημόσιας εγγραφής που αποτελεί εναλλακτική, αλλά όχι προτιμητέα επιλογή. Στόχος η πώληση να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο.

Δεν κρυβόταν η ικανοποίηση του επικεφαλής της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, για τις εξελίξεις στο Ελληνικό. Μιλώντας σε εκδήλωση του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση κυνηγά τον επενδυτή και όχι το αντίστροφο». Επίσης, χαρακτήρισε τον παρευρισκόμενο στην ίδια εκδήλωση υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, «υπουργό Διαστημικής Ταχύτητας». Την ικανοποίηση κάποιος τη διέκρινε και από τη βεβαιότητα που εξέφρασε σχετικά τον χρόνο που θα εισέλθουν οι μπουλντόζες στο ακίνητο. Ο κ. Αθανασίου, για πρώτη φορά δημοσίως και ενώπιον τηλεοπτικής κάμερας, πραγματοποίησε εκτίμηση για τον χρόνο που θα ξεκινήσουν τα έργα. Συγκεκριμένα είπε ότι στις αρχές του 2020 η Lamda θα εισέλθει στο ακίνητο και θα ξεκινήσει τα έργα.

Ραντεβού εισηγμένων με ξένα funds
 
Στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος των ξένων funds στις εταιρείες των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών στοχεύει η ΕΧΑΕ μέσα από τη διεξαγωγή του 2ου ATHEX Small-Cap Conference, που διοργανώνεται στις 10 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η υψηλή κεφαλαιοποίηση και ειδικά οι τράπεζες σχεδόν μονοπωλούν το ραντάρ των ξένων funds, ωστόσο για την EXAE το ζητούμενο είναι σταδιακά να διαχυθεί το ενδιαφέρον και σε άλλες επιχειρήσεις που μπορούν να αποτελέσουν μοχλούς για την ενίσχυση της επενδυτικής βάσης του Χ.Α.

 
Επείγει η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής
 

Ως εθνικό έργο θα υλοποιηθεί τελικά η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης και όχι ως τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης. Ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ενημέρωσε σχετικά τον αρμόδιο επίτροπο Κανιέτε. Φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη Interconnection». Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ σημειώνει πως η απόφαση ελήφθη επειδή οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων προκειμένου να κατασκευαστεί το έργο ως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI) δεν τελεσφόρησαν, ενώ παράλληλα επείγει να προχωρήσει η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής. Επίσης, αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση παρέχει ισχυρή πολιτική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο των διασυνδέσεων Κρήτης – Κύπρου και Κύπρου – Ισραήλ στον αναθεωρημένο κατάλογο των PCI. Βέβαια, όση πολιτική στήριξη κι αν παρέχει, η αλήθεια είναι πως ο κίνδυνος να παραμείνει ενεργειακά απομονωμένη η Κύπρος από την υπόλοιπη Ευρώπη έχει πλέον αυξηθεί κατακόρυφα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή