ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη της Αριστεράς στις εκλογές στο Κόσοβο

ASSOCIATED PRESS

Ο νικητής των βουλευτικών εκλογών Αλμπιν Κούρτι (στο κέντρο), ηγέτης του Κινήματος Αυτοδιάθεσης, μιλάει σε ψηφοφόρους του στην Πρίστινα, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Σημαντική νίκη σημείωσαν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κόσοβο, εκδιώκοντας από την εξουσία τους πάλαι ποτέ εθνικιστές αντάρτες του UCK, που κυβερνούσαν από την εποχή του πολέμου, το 1999. Με καταμετρημένο το 96% των ψήφων, το αριστερό Κίνημα Αυτοδιάθεσης του Αλμπιν Κούρτι εξασφάλισε 26%, ενώ η συντηρητική αντιπολίτευση της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσόβου (LDK) ήρθε δεύτερη, λαμβάνοντας το 25% των ψήφων. Ηχηρή ήττα υπέστη το εθνικιστικό κυβερνητικό Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου, που εξασφάλισε μόλις το 21%, ενώ η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου, του απερχόμενου πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι, η οποία συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό, έλαβε μόλις το 12% των ψήφων. Η υποστηριζόμενη από το Βελιγράδι Σερβική Λίστα διατήρησε τις συνταγματικά εγγυημένες 10 έδρες της στο Κοινοβούλιο της Πρίστινας.

«Ενα νέο κεφάλαιο ανοίγει στην Ιστορία της δημοκρατίας μας μετά τη μεγάλη μας νίκη», είπε ο Κούρτι μιλώντας το βράδυ της Κυριακής ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του, στην κεντρική πλατεία της Πρίστινας. Οι εκλογές της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν εν μέσω εκκλήσεων για ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Σερβία. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν διακοπεί μετά την επιβολή δασμών ύψους 100% στα σερβικά προϊόντα από την προηγούμενη κυβέρνηση του Κοσόβου.

Ο 44χρονος Κούρτι καλείται τώρα να βρει κυβερνητικούς εταίρους για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο των 120 εδρών. Το κόμμα του εντολοδόχου πρωθυπουργού είχε χρησιμοποιήσει βίαιες μεθόδους, όπως ρίψη δακρυγόνων και μπουκαλιών νερού εντός του Κοινοβουλίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύναψη συμφωνιών με το Βελιγράδι.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ