Πλεονασματικός το 2020 ο κοινωνικός προϋπολογισμός

Πλεονασματικός το 2020 ο κοινωνικός προϋπολογισμός

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 1,84 δισ. ευρώ εκτιμά το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων, του ΟΑΕΔ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΠΕΚΑ το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, όπως κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Σε αυτό, έχουν ενσωματωθεί μάλιστα τόσο το κόστος της παροχής που ονομάστηκε «13η σύνταξη» από την προηγούμενη κυβέρνηση (εκτιμήθηκε σε 971 εκατ. ευρώ για το 2019) όσο και τα 123 εκατ. ευρώ για το επίδομα 2.000 ευρώ σε κάθε παιδί που θα γεννηθεί από τις αρχές του νέου έτους. Από τον Ιούλιο του νέου έτους, θα εφαρμοστεί και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μία μονάδα, που σύμφωνα με το προσχέδιο κοστολογείται σε 123 εκατ. ευρώ. Δεν έχει βέβαια υπολογιστεί το πιθανό κόστος που θα επιφέρει στα δημόσια οικονομικά αφενός η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ. Ούτε βέβαια το κόστος μιας πιθανής καταβολής αναδρομικών ποσών, προς τα 2,5 εκατ. συνταξιούχους, για τις αντισυνταγματικές περικοπές του παρελθόντος.

Αναλυτικά, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του κοινωνικού προϋπολογισμού (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ και ΝΑΤ) παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2019, κατά 174 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν 106 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα θα παρουσιάσουν μείωση κατά 68 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, προβλέπεται μειωμένη συνταξιοδοτική δαπάνη  κατά 211 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξημένες κατά 100 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι κοινωνικές παροχές σε είδος.

Για το 2019 το πλεόνασμα του κοινωνικού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 3 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού 2019 και θα διαμορφωθεί στο +1,66 δισ. ευρώ. Τα έσοδα θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 1,522 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, γεγονός που οφείλεται αφενός στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, συμπεριλαμβανομένων και των ρυθμίσεων οφειλών, κατά 386 εκατ. ευρώ, αφετέρου στην αύξηση των μεταβιβάσεων κατά 1,074 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία για την καταβολή της «13ης σύνταξης».

Αντίστοιχα, η συνταξιοδοτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 719 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καταβολή της «13ης σύνταξης». Να σημειωθεί ότι, για το 2019, καταγράφεται μια ανακατανομή πιστώσεων ύψους 317 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του ΕΦΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή