Διαιτολόγια στο… κόκκινο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αποκλίσεις από το μεσογειακό μοντέλο διατροφής καταγράφεται στο «διαιτολόγιο» των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών της χώρας μας, με πολλά από τα παιδιά να συνηθίζουν από νωρίς στη ζάχαρη και να μη λαμβάνουν επαρκή ποσότητα λαχανικών. Σε αντίθεση με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής, σχεδόν οι μισοί σταθμοί προσφέρουν στα μικρά παιδιά κάποιο γλύκισμα, τέσσερις στους δέκα δεν παρέχουν σε καθημερινή βάση λαχανικά, ενώ ελάχιστοι επιλέγουν για το διαιτολόγιό τους δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ειδικότερα, όπως κατέδειξε η επεξεργασία στοιχείων από τα διαιτολόγια βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών 130 δήμων και 37 ιδιωτικών σταθμών, οι οποίοι πέρυσι φιλοξένησαν 42.027 παιδιά, το σύνολο των σταθμών προσφέρει καθημερινά φρέσκα φρούτα και γαλακτοκομικά, τηρώντας τις σχετικές συστάσεις. Η πλειονότητα των σταθμών (σχεδόν το 85%) ακολουθεί το «πρότυπο» εβδομαδιαίας κατανομής βασικών τροφών, παρέχοντας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ψάρι, όσπρια, λαδερά λαχανικά, κοτόπουλο και κόκκινο κρέας. Οι περισσότεροι σταθμοί παρέχουν στα παιδιά δύο μερίδες δημητριακών ή αμύλου (ψωμί, δημητριακά, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά κ.ά.) την ημέρα, ωστόσο, μόνο το 14% επιλέγει να παρέχει προϊόν ολικής άλεσης, όπως συστήνεται.

Η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας λαχανικού τηρείται μόνο από το 60% των σταθμών, ενώ το 28% των σταθμών παρέχει λαχανικά μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα. Το 47% των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών περιλαμβάνουν στο διαιτολόγιό τους και τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη. Το 33% των σταθμών προσφέρει κάποιο γλύκισμα (κυρίως βρεφικές κρέμες, τυποποιημένο κέικ, μπισκότα και τσουρέκια) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Η στατιστική επεξεργασία των διαιτολογίων έγινε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, το οποίο απέστειλε εγκύκλιο προς τους σταθμούς, συστήνοντας την προσοχή εκεί όπου καταγράφονται οι «αποκλίσεις» από το καθορισμένο, με υπουργική απόφαση του 2018, διαιτολόγιο. Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, θα πρέπει να προτιμώνται προϊόντα ολικής άλεσης, να περιλαμβάνεται στο μεσημεριανό γεύμα καθημερινά μία μερίδα λαχανικού (ωμά ή βραστά, ή λαδερά), και να αποφεύγονται πλήρως οι τροφές που περιλαμβάνουν πρόσθετα σάκχαρα. Σύμφωνα με τους συντάκτες της εγκυκλίου «τα βρέφη και τα νήπια έχουν έμφυτες προτιμήσεις για τις γλυκές και τις αλμυρές γεύσεις και απέχθεια για τις πικρές. Ομως, οι προτιμήσεις για υγιεινές τροφές μπορούν να καλλιεργηθούν (…). Εξάλλου, ένα βρέφος ή μικρό παιδί μπορεί να χρειαστεί να λάβει μία νέα γεύση τουλάχιστον 8 έως 10 φορές πριν από την τελική αποδοχή της». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή