Μήνυμα στο κινητό για το φάρμακο

Μήνυμα στο κινητό για το φάρμακο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα καινοτόμο δωρεάν σύστημα διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας των ασθενών, που θα φροντίζει για τη συμμόρφωσή τους στη θεραπευτική αγωγή, υπενθυμίζοντας την ώρα λήψης του φαρμάκων, θέτει σε εφαρμογή ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Επειτα από δύο χρόνια δοκιμών και διορθώσεων, το σύστημα TΑΚΕ CΑRΕ τίθεται σε πλήρη εφαρμογή και ο στόχος είναι να «αγκαλιαστεί» αρχικά από τα φαρμακεία της χώρας και εν συνεχεία από τους ασθενείς.

Το σύστημα περιλαμβάνει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής και παρακολούθησης της φαρμακοθεραπείας, προσβάσιμη από κάθε φαρμακείο μέσω δωρεάν εγγραφής, και μία επίσης δωρεάν εφαρμογή για «έξυπνα κινητά» αλλά και υπολογιστές για τον ασθενή, μέσω της οποίας θα λαμβάνει με ειδοποιήσεις υπενθύμιση για τη λήψη φαρμάκου και οδηγίες λήψης του.

Ο φαρμακοποιός, αφού εγγραφεί στην πλατφόρμα και κατόπιν συναίνεσης του ασθενούς, δημιουργεί ηλεκτρονική καρτέλα για τον ασθενή, στην οποία καταγράφει τα φάρμακα που λαμβάνει, τη δοσολογία και τις ώρες λήψης τους σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού καθώς και συμβουλές και πληροφορίες προφύλαξης.

Παράλληλα ο ασθενής θα «κατεβάσει» την εφαρμογή –είναι διαθέσιμη σε iOS και Android περιβάλλον αλλά και μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή– είτε μόνος του είτε με τη βοήθεια του φαρμακοποιού, δηλώνοντας ως στοιχείο μοναδικής του ταυτοποίησης το ΑΜΚΑ του. Μέσω της εφαρμογής ο ασθενής προσθέτει το φαρμακείο της επιλογής του και με τον τρόπο αυτό δίνει πρόσβαση στον φαρμακοποιό να διαχειριστεί τη φαρμακοθεραπεία του. Σημειώνεται ότι ο ασθενής ανά πάσα στιγμή μπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει φαρμακείο της επιλογής του.

Εκτός από οδηγίες επί της φαρμακευτικής αγωγής, ο ασθενής-χρήστης του συστήματος θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί και τα εμβόλια που πρέπει να κάνει, όπως π.χ. το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε Οκτώβριο. Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα προσθήκης και παιδιού ώστε να λαμβάνει αντίστοιχες ειδοποιήσεις με βάση το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ Απόστολο Βαλτά, ο στόχος είναι η συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή τους. Εκτιμάται, δε, ότι ποσοστό που μπορεί να ξεπερνά το 40% των ασθενών δεν λαμβάνει τα φάρμακά του σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες, με αποτέλεσμα περισσότερες νοσηλείες και κατ’ επέκταση αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Είναι ενδεικτικό ότι στις ΗΠΑ οι οικονομικές επιπτώσεις από τη μη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή εκτιμώνται στα 177 δισεκατομμύρια δολάρια κατ’ έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή