Ενας φιλικός και λαμπερός Μινώταυρος μας περιμένει στο Μουσείο Μπενάκη

Ενας φιλικός και λαμπερός Μινώταυρος μας περιμένει στο Μουσείο Μπενάκη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένας άνθρωπος παθιασμένος με τη δουλειά του. Η Πολίνα Σαπουνά Ελλις κυκλοφορεί πάντοτε με ένα μπλοκάκι και ένα μολύβι, έτσι ώστε να μπορεί να αποτυπώνει στο χαρτί νέες ιδέες. Προέρχεται από μια οικογένεια με παράδοση στο αρχαιολογικό λειτούργημα, καθώς είναι ανιψιά του αείμνηστου Γιάννη Σακελλαράκη και της συζύγου του Εφης. Οι γονείς της είχαν μεγάλη αγάπη στη ζωγραφική και στις καλές τέχνες. Τελικά η ίδια κατάφερε να τα συνδυάσει και τα τρία: έκανε μεν σπουδές Αρχαιολογίας φθάνοντας ώς το διδακτορικό, εργάστηκε σε σπουδαίες αρχαιολογικές ανασκαφές, πραγματοποίησε εκθέσεις ζωγραφικής, όμως μετουσίωσε τη γνώση της για το παρελθόν στον σχεδιασμό κοσμημάτων.

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη με αφορμή την παρουσίαση της συλλογής της «Minotavros» και θέμα «Η δύναμη της γραμμής. Η καθαρότητα του απέριττου. Η σύνδεση με την αρχαία Ελλάδα. Το κόσμημα». Θα πάρουν μέρος ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ, ο ζωγράφος και καθηγητής βυζαντινής αγιογραφίας στην ΑΣΚΤ Παύλος Σάμιος και ο ζωγράφος και γλύπτης Κωστής Γεωργίου, ενώ συντονίστρια θα είναι η Ιρις Κρητικού.

Ενας φιλικός και λαμπερός Μινώταυρος μας περιμένει στο Μουσείο Μπενάκη-1

Η Πολίνα Σαπουνά Ελλις.

Από το 2011, που αποφάσισε να στραφεί στο κόσμημα, η Πολίνα έχει ως σταθερό σημείο αναφοράς για τις συλλογές της τη γεωμετρία και τη λιτότητα της αρχαίας Ελλάδας. Αλλωστε, τα διαχρονικά αυτά μοτίβα τα γνώρισε από πρώτο χέρι στις ανασκαφές στο Ιδαίο Αντρο και στις Αρχάνες της Κρήτης, καθώς και στον Οξύλιθο Ευβοίας.

Χάρις σε αυτό το πρωτογενές βίωμα του να έχει αγγίξει αρχαία αντικείμενα με τα ίδια της τα χέρια, μπορεί να μετατρέπει τα αρχέγονα σύμβολα σε σύγχρονα κοσμήματα. Με αυτόν τον τρόπο κάνει μια σύζευξη ανάμεσα στην Ιστορία και στο σήμερα μέσω της ομορφιάς και της αισθητικής. Αποτίοντας φόρο τιμής σε αυτή τη σπουδαία τέχνη που άνθησε στην Ελλάδα, η δημιουργός αποδεικνύει ότι κρατάει τη δύναμή της μέχρι τις ημέρες μας όχι με τη ρηχή αναπαράστασή της, αλλά με μια ολόκληρη φιλοσοφική προσέγγιση στη δημιουργική διαδικασία.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει πολλές φορές τις συλλογές της στο εξωτερικό και έχει υπάρξει μέλος της ομάδας Hellenic Wave, που αποτελείται από αναγνωρισμένους Ελληνες σχεδιαστές κοσμημάτων. Τα κοσμήματα «Polina Ellis» θα εκτίθενται στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού από τις 11 έως και τις 13 Οκτωβρίου και θα διατίθενται από τις 11 Οκτωβρίου και μέχρι τον Ιανουάριο 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή