Μίνι μαραθώνιος στις Σπέτσες

Μίνι μαραθώνιος στις Σπέτσες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή το απόγευμα πήραμε τον δρόμο για τις Σπέτσες, όπου το Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνταν το Spetses Mini Marathon, το οποίο, μαζί με το Spetsathlon, έχουν μετατρέψει το νησί σε παγκόσμιο αθλητικό προορισμό, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τον τουρισμό. Οι διοργανωτές μάς προσκαλούν συχνά να παρακολουθήσουμε τα events. Συνήθως μεταβαίνουμε οδικώς, δηλαδή με αυτοκίνητο έως την Κόστα, περνώντας απέναντι με taxi boat, το οποίο από κάποια ώρα και μετά είναι η μοναδική επιλογή. Νύχτα στο λιμάνι δεν έχουμε ποτέ βρει περισσότερες από 1-2 παρέες να περιμένουν θαλάσσιο ταξί. Στις 10 μ.μ. της Παρασκευής, όμως, η ουρά μετρούσε περί τα 200 άτομα. Δεν το ξέραμε ακόμα, αλλά θα πατούσαμε το πόδι στο νησί 2,5 ώρες αργότερα, με έκτακτο δρομολόγιο φέρι μπόουτ, το οποίο θα ναύλωναν εσπευσμένα οι διοργανωτές.

Οπως μάθαμε, το Λιμενικό είχε απαγορεύσει στα καΐκια να κάνουν το δρομολόγιο λόγω καιρού, ωστόσο υπό κανονικές συνθήκες τα taxi boats θα μπορούσαν σχετικά γρήγορα να «απορροφήσουν» την ουρά. Για κάποιον περίεργο λόγο, όμως, εκείνο το βράδυ εμφανίζονταν με… χρονοκαθυστέρηση. (Να σημειωθεί ότι είχε αρκετή δροσιά και ότι στην προβλήτα περίμεναν και πολλές μητέρες με μωρά.) Η ώρα περνούσε χωρίς να διαφαίνεται προοπτική στον ορίζοντα, όταν αρχίσαμε να βλέπουμε θαλάσσια ταξί να έρχονται και να παραλαμβάνουν συγκεκριμένες παρέες. Σε μια επίδειξη νομότυπης μεν, αλλά ελαφρώς αντικοινωνικής συμπεριφοράς, πολλοί ταξιδιώτες που δεν ήθελαν να περιμένουν άλλο, άρχισαν να «κλείνουν» τηλεφωνικά ταξί, δεσμεύοντάς τα από τον στόλο που εξυπηρετούσε την ουρά. Αντιστοίχως, οι ιδιοκτήτες των ταξί επέλεγαν να ανταποκριθούν σε αυτές τις κλήσεις που θα τους απέφεραν μεγαλύτερο ναύλο αντί να αποσυμφορήσουν την κατάσταση στο λιμάνι. Δεν καταφέραμε να διαπιστώσουμε εάν, όπως μας είπαν άνθρωποι του λιμανιού, «τα ταξί θα εμφανιστούν μαζικά μετά τα μεσάνυχτα, οπότε ισχύει η διπλή ταρίφα», διότι οι διοργανωτές, σε συνεργασία με το λιμεναρχείο, φρόντισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και στις 12 κατέφθασε φέρι μπόουτ να μας παραλάβει.

Οι Σπέτσες και η φιλοξενία των διοργανωτών μάς αποζημίωσαν και με το παραπάνω. Ομως παραμένει ένα μυστήριο πώς εν έτει 2019 η σύνδεση ενός δημοφιλούς νησιού, με ισχυρό αποτύπωμα στον τουρισμό μιας ολόκληρης περιοχής, ελάχιστα ναυτικά μίλια από την ηπειρωτική Ελλάδα, επαφίεται όχι μόνο στα τερτίπια του καιρού, αλλά και στα «κέφια» ορισμένων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή