Η στήριξη Πομπέο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρη ρητορική, ισχυροί συμβολισμοί. Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, αν δεν τις ξεπέρασε.

Ερωτηθείς τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που τουρκικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ένα ελληνικό νησί, ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε με απρόσμενη ευθύτητα: «Να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου».

Για μια χώρα η οποία αισθάνεται ότι απειλείται, και η οποία οικοδομεί την εξωτερική της πολιτική στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ήταν μια εξαιρετική δήλωση.

Για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τους Τούρκους ότι αυτά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», ότι αυτή «η διαμάχη δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί» και ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες.

Ενα ηχηρό μήνυμα με προφανή αποδέκτη, αλλά και αμφιβολίες για το πόσο θα επηρεάσει τη συμπεριφορά της Αγκυρας. Την ώρα που ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποιούσε κατά των παράνομων γεωτρήσεων, ο απρόβλεπτος ηγεμόνας της γειτονικής χώρας ανακοίνωνε την πρόθεσή του να συνεχίσει τη σχετική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ όπως και την προοπτική αγοράς και τρίτου γεωτρύπανου.

Πάντως, δύσκολα δεν θα υπάρξει αντίδραση των ΗΠΑ αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ όπου έχει επενδύσει εκατομμύρια ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Exxon Mobil. Το αν θα παρεμποδισθεί η παραβατική συμπεριφορά της Αγκυρας, και πώς –μέσω της διπλωματίας ή με την απειλή κυρώσεων– μένει να φανεί.

Επίσης, μένει να φανεί εάν η στοχευμένη ρητορική του κ. Πομπέο στην Αθήνα αντανακλά στην πράξη τις προθέσεις του προέδρου Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένως ανατρέψει ανακοινώσεις συνεργατών του, ενώ έχει έρθει σε πλήρη αντίθεση με πολιτικές που έχουν νομοθετηθεί στο Κογκρέσο, συχνά με την υποστήριξη και του κόμματός του. Τελευταία ένδειξη της ασυνέπειας που διακρίνει την Ουάσιγκτον –με τον πρόεδρο να ακολουθεί άλλη πολιτική από αυτήν που εισηγούνται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο– το πράσινο φως για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

​​​​​​

Ικανοποίηση, λοιπόν, για τις δηλώσεις Πομπέο, αλλά αυτοσυγκράτηση για το αν και σε ποιο βαθμό θα εφαρμοσθούν αυτές στην πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή