Το Κονκλάβιο (08/10/19)

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μυστήρια Αβραμόπουλου

Στην αρχή θεώρησα ότι επρόκειτο για τρολάρισμα, ή για πληροφορία που προήλθε από κάποιον κακόβουλο εγκέφαλο. Ομολογώ, όμως, ότι είναι αλήθεια: Στο τέλος της πρόσφατης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στην αίθουσα εμφανίστηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μη με ρωτάτε πώς και γιατί… Αλλωστε, ο Αβραμόπουλος είναι παντού.

Εν προκειμένω, ήταν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Πληροφορούμαι, μάλιστα, ότι εμφανίστηκε στον τόπο της συνάντησης, αφού αυτή είχε ολοκληρωθεί και οι μισοί συμμετέχοντες είχαν βγει έξω. Μάλιστα, μου λένε ότι εντός της αίθουσας βρίσκονταν ακόμη ο Μητσοτάκης με τον Ερντογάν, ο Στέλιος Πέτσας, ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τα έλεγαν. Ο Αβραμόπουλος εμφανίστηκε στα ξαφνικά και τους χαιρέτησε. Τόσο απλά. Εμειναν άφωνοι. Τόσο απλά.

Happy hour

Μένω στον Αβραμόπουλο, καθώς ταξίδεψε στην Αγκυρα και στην Αθήνα μαζί με τον Χορστ Ζεεχόφερ. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών χρησιμοποιεί το κυβερνητικό αεροσκάφος. Αυτό, όμως, έπαθε βλάβη το απόγευμα της Παρασκευής και καθυστερούσε η αναχώρησή του. Εντέλει, ο Γερμανός αντί του αεροδρομίου, κατέληξε στην ταβέρνα του Ψαρά, προσκεκλημένος του Ελληνα επιτρόπου. Κάπως έτσι, ο χρόνος που χρειάστηκε η Lufthansa για να στείλει το απαραίτητο ανταλλακτικό από τη Γερμανία στην Αθήνα και να διορθωθεί η βλάβη, κατέληξε σε κάτι σαν… happy hour.

Μια ωραία ατμόσφαιρα

Θα είναι μια ωραία ατμόσφαιρα απόψε στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης της Ν.Δ. για τη σύσταση Ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής για τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis. Το βάρος θα πέσει στους εισηγητές των κομμάτων και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους που έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Από την πλευρά της Ν.Δ. τον ρόλο αυτό έχει ο Σπήλιος Λιβανός, ενώ εισηγητής έχει οριστεί ο Θάνος Πλεύρης.

Βουλευτές της Ν.Δ. που πληροφορούμαι ότι θα αναλάβουν το βάρος της συζήτησης είναι νομικοί και πρωτοεμφανιζόμενοι στα βουλευτικά έδρανα, όπως η Ζωή Ράπτη, ο Βασίλης Υψηλάντης και ο Γιώργος Κότσυρας. Υποψιάζομαι ότι θα είναι μια πρώτη εμφάνιση, κάτι σαν το «προσεχώς», καθώς ακούω ότι θα είναι μέλη και της Προανακριτικής που θα συγκροτηθεί σύντομα.

Στο παραπέντε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως σας είχα αναφέρει, δεν θα μιλήσει, αφού θα βρίσκεται στο Κάιρο. Εκτός απροόπτου, θα επιστρέψει το βράδυ για να ψηφίσει. Λέω εκτός απροόπτου, γιατί το πρόγραμμα στο Κάιρο (που ήταν αρχικά προγραμματισμένο να αρχίσει από τη Δευτέρα) είναι πυκνό και δεν περιλαμβάνει μόνο την τριμερή συνάντηση. Λέτε να μην προλάβει; Δεν θεωρώ τυχαίο, πάντως, το γεγονός ότι ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του, καθώς μέχρι χθες το σκεφτόταν αν θα μιλήσει. Αν υποψιαστώ ότι του κάνει κέφι να μιλήσει μόνο αν έχει απέναντί του τον Μητσοτάκη…

Αδεια υπουργικά

Πάντως, από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσουν ο Παύλος Πολάκης και ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ έχει ζητήσει να μιλήσει και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Κατά τα λοιπά, δεν θα εκπλαγώ αν δω άδεια τα υπουργικά έδρανα. Δεν εννοώ απουσίες. Εννοώ ότι δεν αποκλείω να επιλέξουν οι υπουργοί να δείξουν στην πράξη ότι η κυβέρνηση σέβεται τη διάκριση των εξουσιών και ειδικά στην εν λόγω συζήτηση να καθήσουν στα βουλευτικά έδρανα. Για να δούμε.

Στις κάλτσες…

Λένε ότι οι μεγάλες μάχες κρίνονται στις λεπτομέρειες. Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη λεπτομέρεια σημαίνει κάτι, αλλά οφείλω να τη μεταφέρω, καθώς χάθηκε μέσα στην υπερπαραγωγή φιλικών ελληνοαμερικανικών αισθημάτων που προκάλεσε η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο. Το λέω διότι ιδιαίτερα προσεκτικός παρατηρητής μου που βρέθηκε στο Ιδρυμα Νιάρχος το Σάββατο και ήταν αυτόπτης μάρτυρας και στη διαδικασία ερωτήσεων τις οποίες απάντησε ο Πομπέο –καθιστός σε στυλ Νταβός– μου επισήμανε ότι ο Αμερικανός φορούσε κάλτσες που απεικόνιζαν σχέδια με τα κλασικά πράσινα στρατιωτάκια. Τυχαίο; Θα δείξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή