Λόγια Πομπέο, αποφάσεις Τραμπ…

Λόγια Πομπέο, αποφάσεις Τραμπ…

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρό το μάθημα και ενδεχομένως να αποδειχθεί σκληρότερο το πάθημα για την κυβέρνηση και, δυστυχώς, και για την Ελλάδα. Δεν πρόλαβε να φύγει από την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ενώ τα διφορούμενα λόγια του, οι βολικές ερμηνείες τους από Ελληνες αξιωματούχους και δημοσιογράφους, οι θριαμβευτικές κυβερνητικές ιαχές ηχούσαν ακόμη στα αυτιά, ο Ντ. Τραμπ έσπευσε να μας προσγειώσει στην πραγματικότητα. Τους Κούρδους κυρίως, αλλά κι εμάς μαζί με τους Ευρωπαίους, καθώς όλους «μας παίρνει η μπάλα» μετά το «ελευθέρας» που έδωσε στον Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλει στη Συρία. Αποδεικνύοντας ότι η πολιτική της ισχύος, της κανονιοφόρου και του «νταηλικιού» αποδίδει στον σημερινό κόσμο. Την ενθάρρυνση προσφέρουν ο Αμερικανός πρόεδρος με τη ρητορική του και η Ευρώπη με την αδυναμία της…

Η αλήθεια είναι ότι οι νουνεχείς αναλυτές ποτέ δεν πίστεψαν ότι οι ΗΠΑ θα παραιτούνταν εύκολα από την προσπάθεια άσκησης επιρροής στην Τουρκία. Είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι πολύ μεγάλης γεωπολιτικής και πληθυσμιακής αξίας για τη Δύση. Αλλωστε, ούτε η Ουάσιγκτον ούτε η Ευρώπη έδειξαν ποτέ πραγματική πρόθεση να βάλουν φρένο στις συνεχείς προκλήσεις της Αγκυρας. Αντιθέτως, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο μεν Τραμπ δικαίωνε με κάθε ευκαιρία τον Ερντογάν, ακόμη και όταν ο τελευταίος αγόραζε τους S-400 από τη Ρωσία, η δε Ευρώπη εναπέθεσε τις τύχες της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό στα χέρια του και συνεχίζει… Το κακό γι’ αυτήν, και το χειρότερο για τη δική μας χώρα, είναι ότι το πράσινο φως που έδωσε ο Τραμπ στον Ερντογάν, αφενός, απειλεί να αυξήσει τις προσφυγικές ροές και, αφετέρου, περιλαμβάνει τη διαχείριση αιχμαλώτων Ευρωπαίων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία. Οπότε η Τουρκία θα έχει ένα ακόμη όπλο εκβιασμού της Ευρώπης, άρα και της Ελλάδας!

Η επισήμανση όλων των παραπάνω δεν έχει την έννοια της άσκησης αρνητικής κριτικής στη συμφωνία που υπέγραψαν Πομπέο και Δένδιας στην Αθήνα. Η Ελλάδα δεν έχει δυνατότητα επιλογών και προσπαθεί να πιαστεί από όπου μπορεί. Αρκεί να μη χάσει την αναγκαία αίσθηση ρεαλισμού και σωστής ερμηνείας των λόγων και των προθέσεων της άλλης πλευράς, είτε αυτή πουλάει προστασία, όπως οι ΗΠΑ, είτε είναι ανοιχτά αντίπαλη, όπως η Τουρκία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε, μεταξύ άλλων, την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα για να καταφερθεί κατά της Ευρώπης. Την κατηγόρησε ότι δεν είναι αποφασιστικά σκληρή απέναντι στη Ρωσία στα θέματα σεβασμού κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως οι ΗΠΑ. Από τη μία πλευρά δηλαδή έδωσε την εντύπωση ότι η Ουάσιγκτον θα σπεύσει εάν η Τουρκία επιτεθεί σε ελληνικό νησί (η Τουρκία όμως μιλάει για δικά της κυριαρχικά δικαιώματα σε γκρίζες ζώνες), από την άλλη, φρόντισε να εξυπηρετήσει την αντιευρωπαϊκή πολιτική του προέδρου Τραμπ.

Οπως και να ’χει πάντως, οι δηλώσεις Πομπέο δεν αποτελούν αναμφισβήτητες υποσχέσεις ώστε να καθησυχάζουν όποιον ξέρει να διαβάζει πίσω από τις γραμμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή