ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τζελάτο ή σοκολάτο;

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΟΥ

H τζελατερία Casa Infante, όπου θα επιστρέψετε ξανά για το σορμπέ με βερίκοκα από τον Βεζούβιο. (Φωτογραφία: Αλεξάνδρος Αντωνιάδης)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Εστιατόρια, All day/Snack/Street Food, Foodie Guide, ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παγωτό αρτιτζιανάλε, χειροποίητες σοκολάτες, σφολιατέλες και ζουμεροί μπαμπάδες στις καλύτερες παστιτσερίες της πόλης.

Casa Infante: Με εκλεκτά υλικά

Μία από τις παλαιότερες τζελατερίες της Νάπολης. Τα μέλη της οικογένειας Infante ξεκίνησαν αρχικά ως ταραλιέρηδες (παρασκευαστές μπισκότων taralli) το 1940. Η λόξα με το τζελάτο τούς προέκυψε στην πορεία, αλλά πέτυχαν και τα παγωτά τους έκαναν μεγάλη θραύση. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το τζελάτο αλμυρή καραμέλα με αλάτι από την Cervia, το εξαιρετικό σορμπέ με βερίκοκα από τον Βεζούβιο και το παγωτό με λεμόνια από το Sorrento. Κάνουν επίσης πεντανόστιμα smoothies με φρέσκα φρούτα και παγωτό. 4 καταστήματα, το πιο κεντρικό στη

Via Toledo 258, T/0039-081-19.31.20.09

Mennella: Μαστιχωτό τζελάτο

Το fior di latte τους έχει γεύση αθωότητας, το mandorla με αμύγδαλα από την Puglia έχει γεύση συγκλονιστική και το παγωτό με άγριες φράουλες από το Acerno δεν περιγράφεται. Φρέσκα παγωτά, μάξιμουμ τριών ημερών, με ντόπιο γάλα και αληθινά υλικά. Οι ντόπιοι ορκίζονται στο όνομά του, πιστοί στα μαστιχωτά τζελάτο του από το 1969.

5 καταστήματα, το πιο κεντρικό στη Via Toledo 109, T/0039-081-40.44.58

Τοπ παστιτσερίες

Στο Mazz, στο Antico Forno Attanasio, στο Capriccio και στο Scaturchio θα δοκιμάσουμε τους πιο ζουμερούς μπαμπάδες με ρούμι της πόλης. Το μπριοσένιο σιροπιαστό γλυκό, σήμα κατατεθέν της Νάπολης, ποτίζεται αλύπητα με επιπλέον σιρόπι την ώρα της παραγγελίας. Το Scaturchio είναι επίσης πολύ διάσημο για τα ministeriali του, που είναι δικής τους έμπνευσης σοκολατάκια με γέμιση από ρικότα. Ο Attanasio, από την άλλη, σερβίρει επίσης έξοχες σφολιατέλες, riccia και frolla, ενώ διάσημο για τις σφολιατέλες του είναι και το Sfogliatella Mary. Ωστόσο αυτός που καθιέρωσε το εν λόγω γλυκό στη Νάπολη δεν είναι άλλος από τον Pintauro, και δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε τις σφολιατέλες του, όπως βγαίνουν καυτές από τον φούρνο. Στην περίφημη παστιτσερία Leopoldo βρίσκουμε μια έκτακτη εκδοχή του τηγανητού γλυκού Zeppola, ενώ ακόμα ένα εμβληματικό γλυκό, την ξακουστή pastiera napoletana, βρίσκουμε σε πολλά ζαχαροπλαστεία και φούρνους, και μια ωραία εκδοχή φτιάχνουν στο Pasquale Marigliano.

Mazz, Via dei Tribunali 359,  T/0039-081-45.92.48

Antico Forno Attanasio, Vico Ferrovia 1/2/3/4, T/0039-081-28.56.75

Capriccio, Via Carbonara 39, T/0039-081-44.05.79

Scaturchio, Piazza San Domenico Maggiore 19, T/0039-081-55.17.031 

Sfogliatella Mary, Galleria Umberto I 66, Τ/0039-081-40.22.18

Pintauro, Via Toledo 275, T/0039-081-41.73.39

Pasticceria Leopoldo, Via Chiaia 248, T/0039-081-19.31.24.06

Pasquale Marigliano, Via G. Fonseca 35, T/0039-081-51.24.639

 

Gay-Odin: Αχτύπητες σοκολάτες

Με ένα εισιτήριο τρίτης θέσης χωρίς επιστροφή κατέφτασε ο Isidoro Odin από την Άλμπα στη Νάπολη, στα τέλη του 18ου αιώνα. Καταπιάστηκε σοβαρά και αφοσιώθηκε στην τέχνη της σοκολάτας, εισάγοντας κακάο από τη Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ και την Κεντρική Αφρική. Έκανε αναρίθμητες δοκιμές κι έβγαλε συνταγές διαχρονικές, και από τότε μέχρι σήμερα οι σοκολάτες του είναι περιζήτητες ανάμεσα στους γλυκατζήδες Ναπολιτάνους. Οι δημιουργίες του γίνονται ανάρπαστες: οι μπάρες του είναι στιβαρές και πολυδιάστατες, ενώ από τα πιο δημοφιλή μικρά γλυκίσματα είναι τα foresta, που αποτελούνται από στρώσεις σοκολάτας γάλακτος που λιώνουν χωρίς προσπάθεια στο στόμα, και ο πληθωρικός Βεζούβιος με γκανάς σοκολάτας και αμύγδαλα.

Via Vetriera 12, T/0039-081-41.78.43

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ