Αν οι Κυκλάδες ήταν street food

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε μάγειρες που ξέρουν τα νησιώτικα κατατόπια μαγειρεύουν μοντέρνο street food με διεθνείς επιρροές και ντόπιες πρώτες ύλες. Φέρνουν στα μέτρα του σήμερα τους ρεβιθοκεφτέδες, μοντάρουν λουστρινένια ντοματάκια και ξινότυρα, χταπόδια και λουκάνικα στεγνά απ’ το ξεροβόρι. Με φαγητό στα… όρθια και δροσερές μπίρες, θα ροβολήσουμε στα γαλανόλευκα σοκάκια των Κυκλάδων.

Πριν από κάμποσα χρόνια στην Κίμωλο, τρέχαμε απ’ τη μία άκρη του Χωριού στην άλλη με μια λαδένια στο χέρι. Και στην Κύθνο, πριν βγούμε ξυπόλυτοι «σφαίρα» για τη θάλασσα στην Κολώνα, γεμίζαμε χούφτες με σφουγγάτα, μοσχοβολιστά απ’ τον δυόσμο. Κάθε καλοκαίρι, στο φεστιβάλ Food Paths της Τήνου το έχουμε συνήθειο πια να κόβουμε τη λιγούρα με τσιμπητά τυροπιτάκια ημίγλυκα. Πρωτομαγιά, οπότε κάνω το πρώτο μου αιγαιοπελαγίτικο μπάνιο, γεμίζω το δισάκι μου με γινωμένες τσαπατσούπες*, χωρίς φάρμακα, από τα χωράφια του μπαρμπα- Ιωσήφ, δύο κορυφές μάραθα ξεριζωμένα από την ξερολιθιά, μία μπάλα ξινότυρο και μία χούφτα κοπανιστή. Παίρνω και λίγο μαραθολουκάνικο ξεραμένο στον βοριά και συριανά ψαθούρια, αφρουδένια, να τα γεμίσω, να τα κάνω σάντουιτς. Και καθώς ζυγώνει ο Αύγουστος, οι μανούρες ζευγαρώνουν με σύκα και τα βολάκια με ασύρτικα σταφύλια και κρασιά. Οι δρόμοι μας στις Κυκλάδες είναι σκουντουφλιστοί, πλακόστρωτοι και γλιστεροί, ασβεστωμένοι, αλλού παραμελημένοι και δύσβατοι, χωμάτινοι με γούβες και κοτρόνες, κι αλλού στρωμένοι με θυμάρια και νοικοκυρεμένα μονοπάτια. Στους δρόμους των Κυκλάδων φυτρώνει η πρώτη ύλη, στους δρόμους της και τρώγεται. Με παγκόσμιες επιρροές και διάθεση ανανεωτική, ή απλά και ταπεινά, όπως παλιά, τα φαγητά στους δρόμους των Κυκλάδων είναι ένα πανηγύρι αλμύρας, λιακάδας και νοστιμιάς.

*ντόπια ποικιλία ξερικής ντομάτας της Σύρου, πολύ αρωματική, σκληρόπετση και σφιχτόσαρκη.

Με παγκόσμιες επιρροές και διάθεση ανανεωτική ή απλά και ταπεινά, όπως παλιά, τα φαγητά στους δρόμους των Κυκλάδων που παραθέτουμε είναι ένα πανηγύρι αλμύρας, λιακάδας και νοστιμιάς.

Κολοκυθένιο πεϊνιρλί με κοπανιστή

Σουβλάκι με καβουρμά (!) και ξινομυζήθρα

Ρεβιθοκεφτέδες με γλυκοπικάντικη σάλτσα σύκου

Aτομικές λαδένιες (και με κατσικάκι!)

Μπέργκερ φραγκοσυριανό

Τορτίγιες με χταπόδι και κρεμώδη φάβα

Φαβολουκουμάδες με ντιπ ντομάτας και κάππαρης

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή