Διπλό μήνυμα από Κυρ. Μητσοτάκη σε Τουρκία, Βρυξέλλες

Διπλό μήνυμα από Κυρ. Μητσοτάκη σε Τουρκία, Βρυξέλλες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύματα προς την Αγκυρα, αλλά και προς τις Βρυξέλλες, εξέπεμψε από την τριμερή του Καΐρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο μέσω της καταδίκης των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και της ταυτόχρονης υπογράμμισης ότι η γειτονική χώρα (με αιχμή το μεταναστευτικό) μπήκε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας, όσο και μέσω της εκτίμησης ότι η Ευρώπη «θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων». «Η Ελλάδα γίνεται ξανά πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας και ο ρόλος της αναβαθμίζεται», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας την αποτίμηση της τριμερούς Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου, ενώ νωρίτερα υπογράμμισε ότι οι τρεις χώρες καταδίκασαν ρητά τις «έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, που προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο, και την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η περαιτέρω προώθηση των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου είναι η απόδειξη της ενίσχυσης των δεσμών των τριών χωρών, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όσα είπε ο Μάικ Πομπέο από την Αθήνα, «τόσο υπέρ της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας όσο και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Το μεταναστευτικό και η πρακτική εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει της σύγκλησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο η κυβέρνηση καλείται να αποδυθεί σε μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας: να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, προκειμένου από τη μία να κάνει όσα της αναλογούν σύμφωνα με τη Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά και να στηρίξει τα κυπριακό αίτημα για κυρώσεις λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, και ταυτόχρονα να πιέσει την Ευρώπη να δώσει χρήματα στην Τουρκία ώστε να συνεργαστεί στο μεταναστευτικό.

Υπό αυτό το πρίσμα, ενδιαφέρον θα έχει και το αυριανό ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Σε ό,τι αφορά την εσωτερική διάσταση, προτεραιότητα σε αυτήν τη φάση για την κυβέρνηση έχουν η αποσυμφόρηση των νησιών και οι επιστροφές. Και ενώ προέχει μετά τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ξενοδοχεία να αξιολογηθεί από πού και για πόση διαθεσιμότητα θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, κυβερνητικοί κύκλοι διέψευδαν δημοσιεύματα σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστές δομές φιλοξενίας σε διάφορα ενεργά ή μη ενεργά στρατόπεδα της ενδοχώρας. Εκαναν λόγο για είδηση «ανυπόστατη και πλήρως αναληθή» και υπογράμμιζαν ότι το εθνικό στρατηγικό σχέδιο υποδοχής εφαρμόζεται ήδη και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με αυτό.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή