Ρυθμός ανάπτυξης 3,2% στα Δυτικά Βαλκάνια

Ρυθμός ανάπτυξης 3,2% στα Δυτικά Βαλκάνια

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβραδύνεται η οικονομική δραστηριότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή συνολικά σε Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία, λόγω της μείωσης των επενδύσεων και των εξαγωγών, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η τελευταία προβλέπει στην περιοχή μείωση του ρυθμού ανάπτυξης 3,2% το 2019 από 3,9% πέρυσι.

Οι εμπορικές εντάσεις και η επιβράδυνση στην Ε.Ε., τον βασικό εμπορικό εταίρο των έξι χωρών, δημιουργούν επιπλέον αβεβαιότητα για το 2020 και 2021. Από τον γενικό κανόνα εξαιρούνται η Βόρεια Μακεδονία και το Κόσοβο, οι οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, διαφεύγουν τον κίνδυνο και πρόκειται να αναπτυχθούν με ισχυρό ρυθμό φέτος, αλλά και στα επόμενα δύο χρόνια.

Παρότι συνολικά οι οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων επιβραδύνονται, το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να μειώνεται και έχει αγγίξει ιστορικά χαμηλά. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους είχαν δημιουργηθεί 150.000 περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Συγκεκριμένα, νέοι εργαζόμενοι κατέλαβαν 43.000 θέσεις, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές δημιουργήθηκαν στην Αλβανία.

Δεδομένου ότι αναμένεται αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε τέσσερις από τις έξι οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων, η Παγκόσμια Τράπεζα αμφισβητεί τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης στην περιοχή, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση. Προκειμένου να αρθούν οι αμφιβολίες περί βιωσιμότητας, προτείνει βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, κυρίως όσον αφορά τις εξαγωγές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή