Απώλειες 700 δισ. δολαρίων στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2020 προβλέπει το ΔΝΤ

Απώλειες 700 δισ. δολαρίων στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2020 προβλέπει το ΔΝΤ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνισε χθες πως η ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε «συγχρονισμένη επιβράδυνση» λόγω των εμπορικών συγκρούσεων. Στην εναρκτήρια ομιλία που πραγματοποίησε χθες στην Ουάσιγκτον αφού ανέλαβε τα ηνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στις αρχές Οκτωβρίου, η Γκεοργκίεβα έδωσε νέα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας για τις επιπτώσεις των εμπορικών πολέμων.

Το ΔΝΤ, αναλυτικότερα, διαβλέπει μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 700 δισ. δολάρια ή περίπου κατά 0,8% μέσα στο 2020. Στην έρευνα του ΔΝΤ περιλαμβάνονται οι πρόσφατοι δασμοί που έχει επιβάλει ή θα θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σε προϊόντα από την Κίνα, συνολικής αξίας 300 δισ. δολαρίων. Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ θα έχουν φορολογήσει σχεδόν όλες τις εισαγωγές από την Κίνα μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Οι μεγαλύτερες απώλειες στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα σημειωθούν από την πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και της αρνητικής επίδρασης στις αγορές, σύμφωνα με το ΔΝΤ. «Το 2019 αναμένουμε πως θα έχει επιβραδυνθεί η ανάπτυξη στο 90% του κόσμου. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σήμερα σε συγχρονισμένη επιβράδυνση. Αυτό σημαίνει πως η ανάπτυξη θα κινηθεί φέτος στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τις αρχές της δεκαετίας», τόνισε η ίδια. Προειδοποίησε πως οι ρωγμές που έχουν προκληθεί σήμερα στο παγκόσμιο εμπόριο μπορεί να διαρκέσουν μια ολόκληρη γενιά. Εστίασε στις βίαιες αλλαγές που έχουν γίνει στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στην απομόνωση συγκεκριμένων κλάδων μιας οικονομίας και στην ανέγερση ενός «ψηφιακού τείχους» σαν αυτό του Βερολίνου, που αναγκάζει τις χώρες να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών συστημάτων τεχνολογίας.

Η Γκεοργκίεβα κάλεσε τις χώρες να συνεργαστούν για την αναθεώρηση των κανόνων του παγκόσμιου εμπορίου ώστε να γίνουν βιώσιμοι, κάνοντας αναφορά στα συχνά παράπονα που εκφράζονται για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη χώρα. Η διάδοχος της Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι του ΔΝΤ τόνισε πως θα πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος όχι σε ένα αλλά σε περισσότερα εμπορικά ζητήματα που οδηγούν σε συγκρούσεις όπως είναι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και η μεταφορά τεχνολογίας. Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για αθέμιτες πρακτικές και στα δύο αυτά πεδία.

Ομως, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εφαρμόζει μια επιθετική εμπορική πολιτική όχι μόνον εναντίον του Πεκίνου, αλλά και της Ε.Ε. Χρησιμοποιεί τους δασμούς ως μοχλό πίεσης. Παράλληλα, στρέφει τα πυρά του εναντίον της κινεζικής τεχνολογίας. Εχει επίσης επιβάλει κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, αφού αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία υπεγράφη το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή