Στήριξη από Αλ. Τσίπρα σε Παπαγγελόπουλο

Στήριξη από Αλ. Τσίπρα σε Παπαγγελόπουλο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τόνους που θύμισαν τη σκληρή αντιπολίτευση που ασκούσε προ του 2015 κινήθηκε, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πλην της αναμενόμενης –πλήρους– στήριξης στον τέως υπουργό του τον οποίο χαρακτήρισε «εξιλαστήριο θύμα» γιατί «είχε το θράσος να αναδείξει το σκάνδαλο της Novartis», μίλησε αναλυτικά για την υπόθεση, εστιάζοντας στις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, ενώ χαρακτήρισε τη φαρμακευτική εταιρεία τη «χαρακτηριστικότερη περίπτωση μιας σκανδαλώδους διαδικασίας, η οποία έφερε τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα από τα 0,3 δισ. ευρώ το 1989 στα 7,3 δισ. το 2010». Στην ίδια λογική αναφέρθηκε στη φράση του κ. Παπαγγελόπουλου που έχει κάνει σημαία η κυβερνητική πλειοψηφία, πως πρόκειται «για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους». Ο κ. Τσίπρας σε υψηλούς τόνους ανέφερε πως, «αν δεν ήταν το μεγαλύτερο αλλά το δεύτερο ή το τρίτο μεγαλύτερο, δεν θα παρεξηγούσασταν. Αυτό σας μάρανε».

Η σκληρή φρασεολογία του τέως πρωθυπουργού δεν σταμάτησε εκεί. Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση την προειδοποίησε πως «όσες φορές και να γράψετε και να προφέρετε τη λέξη σκευωρία, δεν θα καταφέρετε να μας κάνετε να ξεχάσουμε ποιο είναι το σκάνδαλο», καταλήγοντας πως η διαδικασία θα γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβερνητική πλειοψηφία. Πέραν των παραπάνω που έχουν να κάνουν με την οπτική του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά αυτή καθεαυτή την υπόθεση Νοvartis, ο κ. Τσίπρας έδωσε και πολιτική διάσταση στην υπόθεση, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη. Αρχικά σχολίασε τα άδεια υπουργικά έδρανα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «δειλό ρεβανσισμό», λέγοντας πως από τη μια προχωρά σε μία κίνηση «που γίνεται για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία» και από την άλλη δεν βρίσκεται στη Βουλή για να την υπερασπιστεί. Οι τόνοι, όσο περνούσε η ώρα, ανέβαιναν.

Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε τη φράση πως «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», κάνοντας λόγο για «κουκούλωμα» και «τρομοκράτηση της Δικαιοσύνης». Ο κ. Τσίπρας, θυμίζοντας πως η υπόθεση δεν έχει ακόμα τελεσιδικήσει και η διερεύνηση είναι εν εξελίξει, κορύφωσε την ομιλία του με προσωπική επίθεση στον κ. Μητσοτάκη, καλώντας τον αν «έχει το σθένος» να παραπέμψει τον ίδιο. «Εφόσον επέλεξε τη σημερινή διαδικασία (σ.σ. ο Μητσοτάκης) η απουσία του συνιστά μέγιστη πολιτική δειλία. Και αν είναι μία φορά δειλός ο κ. Μητσοτάκης γιατί παραπέμπει το Παπαγγελόπουλο κάνοντας το χατίρι του κ. Σαμαρά, είναι δύο φορές δειλός, γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει κι εμένα», είπε ο κ. Τσίπρας. Επιχειρηματολογώντας πάνω στην αναφορά του και προστατεύοντας τον κ. Παπαγγελόπουλο, επεξήγησε πως αν ο τέως υπουργός έστησε πολιτική σκευωρία «προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του και ενάντια στη Ν.Δ.» δεν μπορεί να μην το γνώριζε ο τότε πρωθυπουργός. Την επιστροφή στο «σκληρό ροκ» αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε ακόμα η σκληρή επίθεση του κ. Τσίπρα σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ, «που ελέγχονταν πολιτικά μέσω payroll» αλλά και η αναφορά πως τη μάχη κατά της διαφθοράς θα την πάει «μέχρι τέλους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή