Επιστρέφονται τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ σε μη μισθωτούς για τις εισφορές του 2018

Επιστρέφονται τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ σε μη μισθωτούς για τις εισφορές του 2018

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφές εισφορών ύψους 215 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ δικαιούνται 264.631 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του 2018. Μάλιστα, τα πρώτα 100,6 εκατ. ευρώ έχει προγραμματιστεί από το υπουργείο Εργασίας να πιστωθούν σήμερα στους λογαριασμούς 86.187 ελεύθερων επαγγελματιών. Πρόκειται για τα ποσά που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018.

Συνολικά, θα επιστραφούν ή θα συμψηφιστούν με μελλοντικές οφειλές 215.193.494,99 ευρώ σε 264.631 ασφαλισμένους ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης εισφορών του έτους 2018 με βάση τα εισοδήματα του 2017 έναντι των εισοδημάτων του 2016 που αρχικά είχαν λογισθεί και καταβληθεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρξουν ασφαλισμένοι που δεν θα δουν επιστροφές στους λογαριασμούς τους παρότι δικαιούνται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν συμπληρώσει το i-bank τους. Προκειμένου δε, να τους επιστραφούν τα ποσά που δικαιούνται, θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εκεί που αναφέρονται τα ατομικά τους στοιχεία, και συγκεκριμένα τα «στοιχεία επικοινωνίας», να το καταχωρίσουν.

Να σημειωθεί ότι εξαιτίας του τρόπου υπολογισμού των εισφορών για τους μη μισθωτούς, με βάση το εισόδημα του προ-προηγούμενου έτους, καθώς δεν έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση του ασφαλισμένου, υπάρχουν και περισσότεροι από 700.000 ασφαλισμένοι που είδαν χρεωστικά ειδοποιητήρια, τα οποία κλήθηκαν, όταν ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση, είτε να τα αποπληρώσουν σε  5 δόσεις είτε να τα εντάξουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων που έληξε τη Δευτέρα. Συνολικά, η οφειλή των χρεωστικών υπολοίπων για τους 700.000 μη μισθωτούς φτάνει το 1 δισ. ευρώ.

Η καταβολή των εισφορών στους μη μισθωτούς γίνεται με βάση το εισόδημα του προ-προηγούμενου έτους, ήτοι στην περίπτωσή μας, οι εισφορές του 2018 υπολογίστηκαν με βάση το εισόδημα του 2016. Οταν εκκαθαρίστηκαν οι φορολογικές δηλώσεις για το εισόδημα του 2017 έγινε και η εκκαθάριση των εισφορών.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2019, και έδειξε πως περίπου 728.000 ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι είχαν δηλώσει το 2017 εισόδημα υψηλότερο από το 2016. Η συνολική τους οφειλή ανέρχεται σε 1,085 δισ. ευρώ. Αλλοι περίπου 494.000 ασφαλισμένοι κατέβαλαν ίδιες εισφορές καθώς το εισόδημά τους παρέμεινε αμετάβλητο. Τέλος, 264.600 έλαβαν πιστωτικό υπόλοιπο, καθώς δήλωσαν το 2017 εισόδημα χαμηλότερο από αυτό του 2016 με αποτέλεσμα να δικαιούνται επιστροφή ποσού που συνολικά ανέρχεται σε 215,19 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το ποσό αυτό θα πρέπει να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να δηλώνει πως το υπουργείο τακτοποιεί μία βασική υποχρέωση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους επιστρέφοντάς τους περίπου 100 εκατ. ευρώ, που δεν είχε ολοκληρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. «Οπως βέβαια δεν είχε προβλέψει και τις δαπάνες του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για το έτος 2019, με σκοπό να παρουσιάσει εικονικά πλεονάσματα», σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Για να συμπληρώσει ότι τα πλεονάσματα αυτά ήταν χαλκευμένα, αφού εκτός από τις παραπάνω επιστροφές δεν είχαν προϋπολογίσει ούτε τα ποσά των αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας –που δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες– και τα οποία η νυν ηγεσία του υπουργείου ενέγραψε στον προϋπολογισμό του φορέα. Σύμφωνα με τον υπουργό, για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα, στο υπό κατάθεση αναπτυξιακό σχέδιο νόμου προβλέπεται η υποχρεωτική κατάρτιση ισολογισμών στον ΕΦΚΑ και η πιστή απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του οργανισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή