Μόνο οι οφειλές από το 2020 και μετά στη νέα πάγια ρύθμιση

Μόνο οι οφειλές από το 2020 και μετά στη νέα πάγια ρύθμιση

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 1-1-2020 θα τεθεί σε ισχύ η νέα, βελτιωμένη πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε 24-48 δόσεις, η οποία θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα καλύπτει οφειλές που θα δημιουργηθούν από τη νέα χρονιά. Η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προβλέπει περισσότερες δόσεις αλλά και αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις.

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, είναι ότι η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές που θα «γεννηθούν» από το 2020 και μετά. Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενους έχει οφειλές που βεβαιώθηκαν το 2018 στην εφορία, δεν τις έχει ρυθμίσει μέχρι σήμερα και δημιουργήσει νέες οφειλές το 2020, τότε οι παλιές οφειλές θα ρυθμιστούν σε 12 δόσεις και οι νέες μπορούν, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, σε 24 δόσεις. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι όσοι είχαν παλαιές οφειλές θα μπορούσαν να τις ρυθμίσουν στις 120 δόσεις, ενώ σημειώνουν ότι δεν θα γινόταν δεκτή η νέα πάγια ρύθμιση από τους θεσμούς εάν εντάσσονταν και παλαιότερες οφειλές.

Τι θα προβλέπει η ρύθμιση: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία θα ρυθμίζονται σε 12 δόσεις χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο, ενώ για περισσότερες δόσεις (πάνω από τις 12 και μέχρι τις 24) θα ενεργοποιούνται εισοδηματικά κριτήρια. Ο αριθμός των δόσεων που θα δικαιούται ο φορολογούμενος (πάνω από 12 και έως 24) θα εξαρτάται από το ατομικό δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης κατά την υποβολή της αίτησης για ρύθμιση χρονιάς. Είναι εξαιρετικά πιθανό να χρησιμοποιηθεί η κλίμακα υπολογισμού που εφαρμόζεται και στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Για τους φόρους από έκτακτη αιτία (όπως ο φόρος κληρονομιάς), οι δόσεις, από 24 που είναι σήμερα, θα αυξηθούν σε 48 με την ίδια ακριβώς διαδικασία. Δηλαδή, τις 24 δόσεις θα τις δικαιούνται όλοι, ανεξάρτητα από το δηλωθέν εισόδημα, ενώ από τις 24 έως τις 48 δόσεις ο ακριβής αριθμός θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος. Το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 5%, όσο είναι και σήμερα.

120 δόσεις

Οφειλές ύψους 11,5 δισ. ευρώ ρύθμισαν 1.154.708 οφειλέτες της εφορίας και των ταμείων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Το οικονομικό επιτελείο κρίνει ως ιδιαίτερα επιτυχημένη τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, καθώς, όπως τονίζει, οι πολίτες έσπευσαν μαζικά να υπαχθούν σε αυτή. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπέβαλαν αιτήσεις ρύθμισης 722.109 οφειλέτες, για συνολικές οφειλές ύψους 7,1 δισ. ευρώ. Από αυτές, 217.276 αιτήσεις είναι ακόμη εκκρεμείς. Συνεπώς, 1 στους 3 οφειλέτες συμπολίτες έχει υπαχθεί στη ρύθμιση, έχοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές ποσού μεγαλύτερου των 1.500 ευρώ. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η επιτυχία αυτή καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι το 70% του συνόλου των οφειλετών αντιστοιχεί σε μικροοφειλέτες με χρέος έως 500 ευρώ, οι οποίοι δεν είχαν ουσιαστικό λόγο να ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς και σε οφειλέτες με χρέη παλαιών ετών, των οποίων η είσπραξη καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη». Τα οριστικά στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος της εβδομάδας, όταν η φορολογική διοίκηση θα γνωρίζει επακριβώς πόσοι οφειλέτες πλήρωσαν την πρώτη δόση.

Στη ρύθμιση των ταμείων εντάχθηκαν 432.599 οφειλέτες, δηλαδή περίπου το 1/3 του συνόλου των οφειλετών. Το ρυθμισμένο ποσό, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), θα κυμανθεί πάνω από 4,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή