Ψάχνoντας τις… χαμένες γραμμές του VAR

Ψάχνoντας τις… χαμένες γραμμές του VAR

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έκτη αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ 1 αποκαλύφθηκε η μεγάλη αδυναμία στην «ελληνική εκδοχή» του VAR. Και δεν είναι άλλη από την απουσία των γραμμών οι οποίες δείχνουν, όσον αφορά τις περιπτώσεις που εξετάζεται κατά πόσον ένα γκολ πρέπει να μετρήσει ή όχι λόγω οφσάιντ, πού βρίσκεται ο προτελευταίος αμυντικός και πού ο επιθετικός.

Στο αγώνα Παναθηναϊκού – Ξάνθης, που έγινε το περασμένο Σάββατο, το πρόβλημα, που μέχρι τότε δεν είχε βγει στην επιφάνεια, φανερώθηκε με… εκκωφαντικό θόρυβο. Το VAR πρέπει, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν βοηθά πάντα ώστε να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις σε μία από τις τέσσερις βασικές περιπτώσεις λειτουργίας του που είναι η διακρίβωση της ύπαρξης οφσάιντ όταν υπάρχει γκολ (οι άλλες τρεις περιπτώσεις είναι οι κόκκινες κάρτες, τα πέναλτι και η τιμωρία λάθος ποδοσφαιριστή).

Θύμα του ελλειμματικής λειτουργίας του ήταν ο Παναθηναϊκός, που είδε το κανονικό γκολ του Ζαχίντ στο πρώτο ημίχρονο να ακυρώνεται ως οφσάιντ με τη σύμφωνη γνώμη του πρώτου βοηθού διαιτητή και του βιντεοδιαιτητή, ενώ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα, ο διαιτητής Κομίνης κατακύρωσε, έπειτα από επικοινωνία με το VAR, το γκολ της Ξάνθης, που ο πρώτος βοηθός διαιτητή είχε ακυρώσει ως οφσάιντ.

Επομένως, για πρώτη φορά φέτος το VAR διαμόρφωσε αποτέλεσμα, αλλά και για πρώτη φορά μια σωστή απόφαση του βοηθού διαιτητή άλλαξε και ελήφθη μια λάθος!

Ο λόγος που η χρήση του VAR αντί να βοηθήσει στην ορθότητα των διαιτητικών αποφάσεων αποτέλεσε αιτία λήψης λανθασμένων αποφάσεων, οφείλεται στο ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει και τρέχει το συγκεκριμένο πρότζεκτ, δεν έχει πιστοποιηθεί για να βάζει γραμμές σε φάσεις που αφορούν περιπτώσεις οφσάιντ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διαιτητές που είναι στο VAR να κρίνουν «κατά προσέγγιση» ή «κατά την κρίση τους» αυτές τις περιπτώσεις, όπως φέρεται να είπε σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα του αγώνα της Ριζούπολης, ο υπεύθυνος του συστήματος Μιχάλης Κουκουλάκης.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα και με πηγές προσκείμενες στην ΚΕΔ, τόσο το VAR που είναι διαιτητής όσο και το AVAR που είναι βοηθός διαιτητή δεν βλέπουν τη γραμμή του οφσάιντ στη δική τους εικόνα, όπως συμβαίνει με τους τηλεθεατές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να τους δίνει το κανάλι που παρακολουθούν τη δική του γραμμή και να βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Επομένως, από τη στιγμή που ο Σκουλάς και ο Νικολακάκης, εν προκειμένω, δεν είχαν την πιστοποιημένη γραμμή του VAR για το οφσάιντ, έκριναν με βάση την προσωπική κρίση τους.

O υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης επανειλημμένως έχει κάνει λόγο για «προβλήματα τεχνικής φύσεως, αλλά και προβλήματα ενημέρωσης», τονίζοντας ότι «για να βοηθήσει θα πρέπει να εφαρμοστεί σωστά», κάτι που δεν συμβαίνει, με αποτέλεσμα ομάδες να αδικούνται και μια μεγάλη επένδυση να αμφισβητείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή