Στην αγκαλιά του Κινγκ Κονγκ

Στην αγκαλιά του Κινγκ Κονγκ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία φορά που ο Κινγκ Κονγκ επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη ήταν το 2005 και στα μεγάλα του χέρια κρατούσε τη Ναόμι Γουότς, καθώς ανέβαινε στο αγαπημένο του στέκι από τη δεκαετία του ’30, το Empire State Building. Κι όμως εδώ και λίγο διάστημα το «όγδοο θαύμα του κόσμου», όπως είναι το κινηματογραφικό παρατσούκλι του γιγαντιαίου γορίλλα, μένει μόνιμα στο ψηλό κτίριο της Γκόθαμ Σίτι.

Ετσι ο Κινγκ Κονγκ είναι «μέσα» στο κτίριο, αλλά αυτή τη φορά τη θέση της Ναόμι Γουότς μπορούν να πάρουν οι επισκέπτες για μια αναμνηστική φωτογραφία. Η διαμόρφωση μιας αίθουσας σε ένα γραφείο της εποχής του 1930, με οθόνες που προβάλλουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες εποχής της Νέας Υόρκης, στο οποίο ο Κονγκ έχει σπάσει τους τοίχους είναι πραγματικά εντυπωσιακή και είναι μόνο μία από τις πολλές παρεμβάσεις στις νέες εκθεσιακές ενότητες του ουρανοξύστη που κάνουν το ανέβασμα στο παρατηρητήριο του 86ου ορόφου μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Η ιστορία, όμως, αρχίζει πολύ πιο πριν από τον Κινγκ Κονγκ. Ετσι, κατά την ξενάγηση της «Κ» είδαμε στην πρώτη ενότητα φωτογραφίες από την αρχή της ιστορίας του Empire State Building, όταν στη θέση του υπήρχε το ξενοδοχείο Waldorf Astoria, που κατεδαφίστηκε για να σηκωθεί ο επί πολλές δεκαετίες ψηλότερος ουρανοξύστης της Νέας Υόρκης. Επειτα, στην εποχή της κατασκευής του, μπήκαμε ανάμεσα στους εργάτες που μεταφέρουν μεταλλικές δοκούς και δουλεύουν σε ασύλληπτα υψόμετρα.

Στην αγκαλιά του Κινγκ Κονγκ-1

Στις ανακαινισμένες αίθουσες συνολικής έκτασης περίπου 10 στρεμμάτων προσφέρεται στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εμπειρία θέασης του διάσημου κτιρίου. 

Τουλάχιστον 30 ηθοποιοί χρησιμοποιήθηκαν για την πιστή και έγχρωμη αναπαράσταση εικόνων της ανέγερσης του κτιρίου που βασίστηκαν στις γνωστές φωτογραφίες του Λιούις Χάιν. Η αναδρομή στο παρελθόν τελειώνει με την κινούμενη εικόνα ενός νεαρού εφημεριδοπώλη που αναγγέλλει την ημέρα των εγκαινίων το 1931. Μόλις 13 μήνες χρειάστηκαν για την ανέγερσή του.

Επειτα βλέπουμε πώς το κτίριο, παρά την ηλικία του, έχει παραμείνει ενεργειακά βιώσιμο και ακολουθεί την εξέλιξη της τεχνολογίας, τόσο στην καθημερινότητά του όσο και στους διάσημους ανελκυστήρες του, της εταιρείας Otis που μεταφέρουν περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες και εργαζομένους στους 100 ορόφους του κτιρίου κάθε χρόνο. Στην ενότητα «Urban Campus» πήραμε μια ιδέα από τις εταιρείες που λειτουργούν στους ορόφους που ποτέ δεν βλέπουμε ως επισκέπτες και αμέσως μετά σε μια τεράστια οθόνη είδαμε ένα ποτ πουρί από τις ταινίες που συνέδεσαν την πλοκή τους με το Empire State Building.

Στο τέλος και πριν βγούμε στο παρατηρητήριο του 86ου ορόφου περάσαμε από τον διάδρομο των σελέμπριτι, όλων εκείνων των σταρ του Χόλιγουντ και όχι μόνο που φωτογραφήθηκαν με φόντο τη Νέα Υόρκη από ψηλά.

Η ανακαίνιση παρέδωσε στους επισκέπτες νέες αίθουσες σε μια συνολική έκταση περίπου 10 στρεμμάτων, σε ένα πρότζεκτ κόστους 165 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο ένα παραδοσιακό μνημείο, για τα δεδομένα της Νέας Υόρκης, που έχει και καθαρά χρηστική λειτουργία με τις εταιρείες και επιχειρήσεις που στεγάζει, μπορεί να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα και να βελτιώσει ακόμη το παρεχόμενο προϊόν του, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία θέασης και μια νέα σχέση με το κοινό του.

Το ψηλότερο παρατηρητήριο, στον 102ο όροφο, θα παραδοθεί στο κοινό επίσης ανακαινισμένο το ερχόμενο Σάββατο 12 Οκτωβρίου.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή