Τι είναι το ΕΑΜ;

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τι είναι το ΕΑΜ;» τη ρώτησα. Η κοπέλα πληροί όλες τις προδιαγραφές ώστε να ανήκει στους πολίτες που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι νέα, πτυχιούχος, αλλά για να επιβιώσει αναγκάζεται να κάνει δύο δουλειές. Επιστρέφει στο σπίτι της κατάκοπη στις 11 το βράδυ και το πρωί πρέπει να ξυπνήσει στις εξίμισι.

«Δεν θυμάμαι τι σημαίνουν αυτά τα αρχικά», μου λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια. «Τα ήξερα όταν έδινα Πανελλαδικές, αλλά μετά πέταξα από το κεφάλι μου όλες τις άχρηστες γνώσεις». «Μήπως θυμάσαι τίποτα για τον Εμφύλιο;» επιμένω. «Κάτι έχω ακούσει», μου απαντάει. «Εγινε το 1920;».

Η κοπέλα έχει όλο το δίκιο να θεωρεί τα παραπάνω γνώσεις άχρηστες. Η λήθη δημιουργεί χώρο για τους νέους που θέλουν να ζήσουν χωρίς τα μίση του παρελθόντος, ενώ αυτές οι γνώσεις όχι μόνο είναι άχρηστες, αλλά είναι και βλαβερές για όσους δεν μπορούν να τις διαχειριστούν με ωριμότητα και νηφαλιότητα. Το ΕΑΜ και ο Εμφύλιος δίχασαν την ελληνική κοινωνία. Κατέληξαν και τα δύο σε λουτρά αίματος. Το πρώτο λουτρό ήταν στα Δεκεμβριανά και το δεύτερο στον Γράμμο. Είναι χρήσιμο να τα μελετά κανείς, όπως και την υπόλοιπη ελληνική ιστορία, για την εξαγωγή συμπερασμάτων, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Οταν όμως κανείς τα μνημονεύει για να εμπνέεται, τότε είναι βλαβερό διότι έχει το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν, δηλαδή στην αναπαραγωγή του διχασμού και του φανατισμού του παρελθόντος.

Η συνομιλήτριά μου έχει ηλικία 24 χρόνων. Το μέλλον είναι ανοικτό μπροστά της με όλες τις προσδοκίες και τις παγίδες, τα οράματα και τις αγωνίες. Αναζητεί κάτι για να την εμπνεύσει. Κάτι καινούργιο. Μια καινοτομία. Το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε να την εμπνεύσει είναι το ΕΑΜ και ο Εμφύλιος.

Γιατί τα γράφω αυτά; Μα επειδή στην πρόσφατη πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ διάβασα: «Εμπνεόμαστε… από τη δημιουργία του ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση… τους δημοκρατικούς αγώνες κατά του μετεμφυλιακού κράτους». Είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ, με αυτά τα ιδεολογικά στερεότυπα, να οικοδομήσει «ένα κόμμα ανοιχτό που να αφουγκράζεται τις πρωτοβουλίες που υπάρχουν στον πολιτισμό, τις πρωτοβουλίες από νέους και γυναίκες»; Και να σκεφτεί κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν που έδωσε ψήφο στα παιδιά ηλικίας 17 ετών με την κρυφή προσδοκία να την εισπράξει. Η ψήφος όμως δεν κερδίζεται με ξοφλημένες ιδεολογίες. Ούτε με το φόρτωμα των παλιών μνησικακιών στους νέους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή