Ανοδος 0,93% στο Χρηματιστήριο με ώθηση από την έκδοση εντόκων

Ανοδος 0,93% στο Χρηματιστήριο με ώθηση από την έκδοση εντόκων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίδραση αλλά με χαμηλό τζίρο «έβγαλε» το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει πάνω από τις 830 μονάδες, λαμβάνοντας καύσιμα από την ιστορική «βουτιά» που σημείωσε το επιτόκιο στα ελληνικά έντονα γραμμάτια σε αρνητικά επίπεδα. Σημαντική στήριξη στο Χ.Α. δόθηκε και από το άλμα των τραπεζών, καθώς και από τον κλάδο της ενέργειας, με τις ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή να σημειώνουν κέρδη άνω του 2%.

Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε αρνητικά και με αρκετή νευρικότητα και τον Γενικό Δείκτη να ψάχνει κατεύθυνση, η είδηση της δημοπρασίας-ορόσημο των εντόκων προσέφερε χαμόγελα στην αγορά, τα οποία, σε συνδυασμό με τα θετικά πρόσημα των ευρωπαϊκών αγορών, βοήθησαν το Χ.Α. να ξεφύγει από τις πτωτικές πιέσεις.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,93%, στις 831,72 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε έως και τις 836,22 μονάδων με άνοδο 1,48%, ωστόσο ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,73 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,69%, στις 2066,17 μονάδες, και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,11%, στις 1176,61 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,72%, στις 752,91 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο +3,04%, την Εθνική Τράπεζα στο +2,08%, την Alpha Bank στο +1,51% και την Eurobank στο +1,14%.

Σήμερα, τα βλέμματα της αγοράς θα επικεντρωθούν στο σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων των τραπεζών, καθώς αναμένεται η Κομισιόν να δώσει το πράσινο φως, το οποίο και θα ανοίξει τον δρόμο για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού του ΤΧΣ. Οπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της «Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ», η ορμή της μεσοπρόθεσμης ανόδου στο Χρηματιστήριο έχει μειωθεί αισθητά, αλλά προς το παρόν δεν έχει αλλοιώσει τη συνολική εικόνα της αγοράς. Μετά και την επιτυχή νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, στο ζύγι θα μπουν οι εξελίξεις γύρω από το σχέδιο APS του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος, με εξαίρεση την Alpha Bank, έχει υποαποδώσει του Γενικού Δείκτη τον τελευταίο μήνα.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η επιστροφή των επενδυτών «καλής ποιότητας» που παρατηρείται στα ελληνικά ομόλογα είναι απαραίτητο να μεταδοθεί και στο Χ.Α., έτσι ώστε να μπορέσει η αγορά να ξεφύγει από τις τάσεις συσσώρευσης. Τα μεγάλα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια έχουν βάλει στο ραντάρ τους τις ελληνικές μετοχές, όπως φάνηκε και στα πρόσφατα roadshows, ωστόσο έχουν επιλέξει να τηρήσουν στάση αναμονής παραμένοντας κάποιον σημαντικό καταλύτη, ο οποίος θα αφορά τις τράπεζες (σχέδιο ΤΧΣ) ή την ελληνική οικονομία (αναβάθμιση από τους οίκους).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή