Κλείνει μέτωπα η Lamda ενόψει της αύξησης κεφαλαίου

Κλείνει μέτωπα η Lamda ενόψει της αύξησης κεφαλαίου

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διευθέτηση πολυετών νομικών εκκρεμοτήτων που άπτονται των δύο εμπορικών της κέντρων, του The Mall Athens και του Mediterranean Cosmos, φέρεται να επιδιώκει το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της Lamda Development, ιδίως ενόψει της νέας εποχής, στην οποία επιθυμεί να εισέλθει η εισηγμένη, με σημείο αναφοράς ασφαλώς το εμβληματικό έργο της ανάπτυξης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Στο πλαίσιο αυτό, προτίθεται να επιλύσει ακανθώδεις νομικές και πολεοδομικές εμπλοκές, που συνδέονται με την κατασκευή των εν λόγω εμπορικών κέντρων.

Ειδικότερα, αναφορικά με το The Mall Athens, όπου εξακολουθούν να εκκρεμούν ακυρωτικές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), που άπτονται τόσο πολεοδομικών ζητημάτων όσο και αδειοδοτικών (π.χ. υπάρχει προσφυγή κατά της αδειοδότησης λειτουργίας καταστημάτων που χορηγήθηκε από τον Δήμο Αμαρουσίου), η διοίκηση της Lamda Development αναμένεται τις επόμενες ημέρες, να οριστικοποιήσει την απόκτηση ενός οικοπέδου επιφάνειας 16 στρεμμάτων, πλησίον του εμπορικού κέντρου. Το οικόπεδο ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και θα χρησιμοποιηθεί ως αντισταθμιστικό όφελος προς τον Δήμο Αμαρουσίου, δηλαδή η εταιρεία θα το δωρίσει στον δήμο, προκειμένου αυτός να το αξιοποιήσει ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μπορέσει να ρυθμιστεί το ζήτημα του διπλάσιου συντελεστή δόμησης, που χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο και ο οποίος κρίθηκε μη σύννομος, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ το 2014. Το πρόσθετο πράσινο που θα δημιουργηθεί θα αποτελέσει «θεραπεία» του ζητήματος, ώστε να υπάρξει το απαιτούμενο αντιστάθμισμα. Για τον σκοπό αυτό, μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά του οικοπέδου της Εθνικής, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης, η Lamda Development αναμένεται να υποβάλει προς έγκριση νέο ρυμοτομικό σχέδιο, το οποίο αφού εγκριθεί από το υπ. Περιβάλλοντος, θα πρέπει να λάβει και το πράσινο φως από το ΣτΕ.

Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται και όσον αφορά το έτερο εμπορικό κέντρο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, το Mediterranean Cosmos, όπου συμπληρώνονται αισίως 14 χρόνια δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στη Lamda και στη Μηχανική, η οποία κατασκεύασε το ακίνητο. Η αιτία αυτής της υπόθεσης εντοπίζεται στο γεγονός ότι το κόστος κατασκευής ξεπέρασε τον αρχικό προϋπολογισμό της Lamda, γεγονός που σύμφωνα με τη Μηχανική οφείλεται στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και τις ατελείς μελέτες, επιχειρήματα που η άλλη πλευρά απορρίπτει. Στο πλαίσιο αυτό, η μεν Μηχανική διεκδικεί κατ’ αρχάς ποσό 24 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 6,9 εκατ. ευρώ από τη μη επιστροφή σε αυτήν των εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης, αλλά και 17,1 εκατ. ευρώ για εργασίες που εκτέλεσε και δεν πληρώθηκε. Μαζί με τους τόκους και την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που αιτείται η εταιρεία, το τελικό ποσό ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ. Με τη σειρά της, η Lamda Development διεκδικεί 18,3 εκατ. ευρώ για κακοτεχνίες (και ηθική βλάβη), ενώ ζήτησε και την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης, ύψους 6,9 εκατ. ευρώ. Επειτα από σωρεία δικαστηρίων, εντέλει στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας ορίστηκαν πραγματογνώμονες, οι οποίοι και θα κληθούν να καταθέσουν το πόρισμά τους εντός 120 ημερών, προκειμένου να διευθετηθεί και το εν λόγω «μέτωπο» για τη Lamda Development.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Lamda Development, με αντικείμενο την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 650 εκατ. ευρώ, με τον βασικό μέτοχο (Consolidated Lamda Holdings) να έχει δεσμευθεί ότι θα καλύψει και τις μετοχές που ενδεχομένως μείνουν αδιάθετες. Παράλληλα, στην αύξηση θα συμμετάσχουν τόσο ο έτερος σημαντικός μέτοχος ο όμιλος Π. Γερμανού (μέσω της Voxcove) όσο και η Aegean του κ. Ευτ. Βασιλάκη, που έχει συμφωνήσει να αποκτήσει 1,66% της Lamda.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή