Ανοιχτή η Κίνα για υπό όρους συμφωνία με ΗΠΑ

Ανοιχτή η Κίνα για υπό όρους συμφωνία με ΗΠΑ

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προκειμένου να περιορίσει τη ζημία στην οικονομία της, η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνάψει μια περιορισμένου εύρους εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα προχωρήσει στην επιβολή επιπλέον δασμών στις κινεζικές εισαγωγές, όπως δήλωσε στο Bloomberg Κινέζος αξιωματούχος.

Σε αυτό το σενάριο, η κινεζική πλευρά πρόκειται ως ανταπόδοση να ενδώσει σε ορισμένες από τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα στην αγορά αγροτικών προϊόντων. Ηδη η Κίνα προτείνει να αυξήσει τις εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ από 20 εκατ. τόνους σε 30 εκατ. τόνους, όσο περίπου εισήγαγε πριν την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης, σύμφωνα με τους Financial Times. Ωστόσο, δεν θα υποχωρήσει στα βασικά ζητήματα, όπως σημείωσε ανώνυμη πηγή στο Bloomberg.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι θεωρούν πως στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων, που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, οι δύο πλευρές δεν θα καταφέρουν να συνάψουν μια ευρεία συμφωνία, η οποία θα έληγε εν συνόλω τον εμπορικό πόλεμο. Παρ’ όλα αυτά, αναμένεται να αποδεχθούν μια περιορισμένη συμφωνία, εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ οπισθοχωρήσει από την επιβολή νέων γύρων δασμών, οι οποίοι συγκεκριμένα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα και στα μέσα Δεκεμβρίου. Η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου σε μια τέτοια πρόταση θα εξαρτηθεί από το πόσο μεγάλη πίεση δέχεται αυτή τη στιγμή, αφενός από την αποδυνάμωση της οικονομίας, αφετέρου από την υπόθεση παραπομπής. Σε περίπτωση που η εγχώρια πίεση είναι ισχυρή, ο Τραμπ ενδέχεται να συμβιβαστεί με μια περιορισμένη εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή