Το γάντι στη Βουλή των Αντιπροσώπων ρίχνει ο Τραμπ

Το γάντι στη Βουλή των Αντιπροσώπων ρίχνει ο Τραμπ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνταγματική κρίση απειλεί τις ΗΠΑ, καθώς ο Λευκός Οίκος αμφισβητεί τη νομιμότητα της έρευνας που ξεκίνησαν οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ και αρνείται να συμμετάσχει στην έρευνα, με καταθέσεις μαρτύρων και κατάθεση ντοκουμέντων. «Σχεδιάσατε και πραγματοποιείτε την έρευνά σας με τρόπο που παραβιάζει τη στοιχειώδη δικαιοσύνη και την ορθή διαδικασία που επιτάσσει το Σύνταγμα», αναφέρει στην επιστολή του προς τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, ο δικηγόρος του Λευκού Οίκου, Πατ Τσιπολόνι. Στην ίδια επιστολή υποστηρίζει ότι «η προσπάθεια για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ είναι μια ωμή πολιτική στρατηγική, που ξεκίνησε την ημέρα της ορκωμοσίας του» με στόχο «την ακύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2016». Υπό αυτές τις συνθήκες, καταλήγει ο συνήγορος, «ο πρόεδρος Τραμπ και η κυβέρνησή του δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην κομματικοποιημένη και αντισυνταγματική έρευνα». Απαντώντας στον Λευκό Οίκο, η Νάνσι Πελόσι προειδοποίησε ότι, αν συνεχιστεί η κωλυσιεργία, ο Τραμπ μπορεί να κατηγορηθεί και για παρακώλυση του έργου του Κογκρέσου και τόνισε: «Κύριε πρόεδρε, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Θα λογοδοτήσετε».

Ηδη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπακούοντας στην τακτική που χάραξε ο Τραμπ, απαγόρευσε στον Γκόρντον Σόντλαντ, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ε.Ε., να καταθέσει στις επιτροπές της Βουλής. Στο μεταξύ, οι Ρεπουμπλικανοί σχεδιάζουν να περάσουν στην αντεπίθεση μέσω της Γερουσίας, την οποία ελέγχουν. Ο πρόεδρος της επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, δήλωσε ότι θα καλέσει τον προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ, Ρούντολφ Τζουλιάνι, να καταθέσει.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο προεδρικός υποψήφιος Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος υπέστη ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι θα επανέλθει γρήγορα στην προεκλογική εκστρατεία του, αν και με λιγότερο εντατικούς ρυθμούς. Ο 76χρονος υποψήφιος αναμένεται να συμμετάσχει στην επόμενη τηλεοπτική αντιπαράθεση μεταξύ υποψηφίων των Δημοκρατικών, στο Οχάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή