Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις Eurobank – Pimco

Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις Eurobank – Pimco

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας τοποθετείται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Eurobank και Pimco για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ύψους 7,5 δισ. ευρώ με την επωνυμία Cairo, που περιλαμβάνει κόκκινα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Αν και οι συζητήσεις διεξάγονται εκτός του πλαισίου της αποκλειστικότητας που είχε εξασφαλίσει η Pimco μετά τη συμφωνία τον περασμένο Ιούνιο για την τιτλοποίηση του πρώτου χαρτοφυλακίου με την επωνυμία Pillar ύψους 2 δισ. ευρώ, πηγές της τράπεζας εμφανίζονται αισιόδοξες για τη θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Η καθυστέρηση συνδέεται με τη διαπραγμάτευση για την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και την αποτίμηση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων της FPS, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την Pimco αφορούν κυρίως το τίμημα για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού –έως και 80%– της FPS αλλά και την εξαγορά του 20% του τίτλου ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) της τιτλοποίησης, που εκτιμάται στο 1,2-1,4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της τιτλοποίησης η Eurobank θα διαθέσει το 20% του τίτλου ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) και το 20% του τίτλου χαμηλής διαβάθμισης (junior note), διακρατώντας εξ ολοκλήρου στα βιβλία της τον τίτλο υψηλής διαβάθμισης (senior note), δηλαδή το ομόλογο που θα εκδοθεί για τα δάνεια που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες ανάκτησης, το ύψος των οποίων έχει υπολογιστεί στα 2,5-2,7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι Eurobank και Pimco έχουν υπογράψει στα τέλη Ιουνίου την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pillar, ύψους 2 δισ. ευρώ, έναντι τιμήματος που έχει υπολογιστεί στα 110 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το Pillar περιλαμβάνει 36.000 ακίνητα και το Cairo 73.000.

Οι δύο τιτλοποιήσεις αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδίου μετασχηματισμού του ομίλου Eurobank, που αποσκοπεί στη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 16% έως τα τέλη του χρόνου και σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2023. Το σχέδιο προβλέπει τη διάσπαση της τράπεζας με απόσχιση του τραπεζικού κλάδου και τη δημιουργία της νέας Eurobank. Στη νέα Eurobank, η οποία δεν θα φέρει πλέον τον τίτλο Ergasias, μεταφέρονται όλα τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας, καθώς και το senior, το 5% των mezzanine notes και το 5% των junior notes της τιτλοποίησης. Αντίστοιχα η σημερινή Eurobank, που μετονομάζεται σε Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών, εξακολουθεί να είναι εταιρεία εισηγμένη και μετά την απόσχιση του τραπεζικού κλάδου και θα ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, παρέχοντας μη τραπεζικές υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακίνησης τιμολογίων, λογιστικές και φορολογικές υπηρεσίες προς τρίτους, προς τη νέα Eurobank και προς λοιπές εταιρείες του ομίλου. Η διάσπαση εξυπηρετεί την αποφυγή ενεργοποίησης του νόμου για αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου, λόγω της ζημίας από την πώληση των κόκκινων δανείων.

Στο πλαίσιο της τιτλοποίησης έχουν δημιουργηθεί τέσσερις εταιρείες με τις επωνυμίες Cairo Estate Κτηματική I, II και ΙΙΙ και Pillar Estate Κτηματική, οι οποίες μετά τη διάσπαση θα παραμείνουν στη Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών, δηλαδή στη σημερινή Eurobank, που θα διασπαστεί. Οι τέσσερις κτηματικές εταιρείες θα είναι συμπληρωματικές των οχημάτων τιτλοποιήσεων (SPVs) και αντικείμενό τους θα είναι η διευκόλυνση των πλειστηριασμών ακινήτων από τα δάνεια που δεν θα ανακτηθούν στο πλαίσιο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, την οποία θα κάνει η FPS. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή