Ο απόηχος της ψηφοφορίας στη Βουλή

Ο απόηχος της ψηφοφορίας στη Βουλή

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κυνήγι του χαμένου θησαυρού μοιάζει ο απόηχος των έξι βουλευτικών διαρροών –συνολικά ήταν 4 άκυρα, 1 λευκό και ένα «κατά»– από πλευράς Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ κατά την ψηφοφορία για την παραπομπή σε Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Τα δύο κόμματα που θεωρούνται «ύποπτα» για τις διαρροές –Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής– επιδόθηκαν σε αλληλοκατηγορίες για το ποια κοινοβουλευτική ομάδα δεν υπήρξε συμπαγής στη διαδικασία. Πηγές του Μαξίμου σχολιάζοντας αρχικά τις έξι διαρροές έκαναν μία λακωνική δήλωση, μιλώντας για «μπετόν» κοινοβουλευτική ομάδα και δείχνοντας προς την πλευρά του ΚΙΝΑΛ. Λίγη ώρα μετά, η Χαριλάου Τρικούπη πέρασε στην αντεπίθεση με διπλή ανακοίνωση.

Αρχικά, μέσω του εκπροσώπου της Παύλου Χρηστίδη έσπευσε κατά την προσφιλή τηςα τακτική να «δείξει» προς την καραμανλική πτέρυγα, την οποία ούτως ή άλλως διαρκώς κατηγορεί για «μυστική συμπόρευση» με τον ΣΥΡΙΖΑ.  «Είναι προφανές ότι η Κ.Ο. της Ν.Δ. είναι τόσο μπετόν όσο θωρακισμένη ήταν η οικονομία που παρέδωσαν το 2009», σημείωσε ο 36χρονος πολιτικός. Ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση στην ίδια κατεύθυνση, η οποία σημείωνε πως «η χθεσινή ομιλία του κ. Παπαγγελόπουλου δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τους στενούς δεσμούς του με την καραμανλική πτέρυγα», καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «από ό,τι φαίνεται βρήκε ανταπόκριση».

Το κυνήγι των έξι «χαμένων» ψήφων συνεχίστηκε, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους. Ο υπ. Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε (Θέμα fm) την εκτίμηση πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία «υπήρξε συμπαγής», προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι σημαντικό οι βουλευτές να κρίνουν κατά συνείδηση και κατά συνείδηση να πράττουν», κάτι που άφηνε ανοικτά παράθυρα βουλευτές της πλειοψηφίας να μην υπερψήφισαν την παραπομπή  Παπαγγελόπουλου. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο κ. Πέτσας που έκανε λόγο για «μία καθαρά κοινοβουλευτική διαδικασία», υπενθυμίζοντας πως επρόκειτο για «μυστική ψηφοφορία» στην οποία δεν υπήρχε κοινοβουλευτική πειθαρχία και ως εκ τούτου «το χθεσινό αποτέλεσμα δεν έχει τέτοιο πολιτικό συμπέρασμα». Την ίδια ώρα, στην αξιωματική αντιπολίτευση δήλωναν ικανοποιημένοι από τη διαμάχη των δύο κομμάτων και αρκέστηκαν σε ένα non paper με την ευχή «καλά ξεμπερδέματα».

«Δεν ήταν μόνο τα άδεια υπουργικά έδρανα που απαξίωσαν τη χθεσινή συζήτηση για Προανακριτική και επιβεβαίωσαν τη δειλία του πρωθυπουργού», σχολίαζαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. «Φρόντισαν γι’ αυτό και έξι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ που έσπασαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν κατά της προανακριτικής παρωδίας». Είναι προφανές πως σε μία μυστική ψηφοφορία, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν και ο καθένας μπορεί ανέξοδα να ρίχνει την μπάλα είτε στο απέναντι γήπεδο είτε ακόμα και στην εξέδρα. Χαρακτηριστικό είναι πως έμπειρος κοινοβουλευτικός σημείωνε στην «Κ» πως τα σενάρια και μαζί το κυνήγι μαγισσών, μπορούν να αυξηθούν αν κάνει κανείς την υπόθεση εργασίας πως υπήρχαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έσπασαν την δική τους κομματική γραμμή και άρα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που έσπασαν τη γραμμή του κόμματός τους… αυξάνονται. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή