Ασκήσεις πολιτικής ισορροπίας για τις πολυεθνικές στην Κίνα

Ασκήσεις πολιτικής ισορροπίας για τις πολυεθνικές στην Κίνα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολυεθνικές εταιρείες με παρουσία στην Κίνα γίνονται όλο και πιο προσεκτικές, καθώς η ατμόσφαιρα στην υπ’ αριθμόν 2 οικονομία του κόσμου γίνεται όλο και πιο πολιτικοποιημένη, με την κυβέρνηση να επιβάλλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις ή φορείς που διαφωνούν πολιτικά μαζί της. Ενα μικρό «ολίσθημα» με «λανθάνουσα» τοποθέτηση πάνω σε θέματα που είναι ευαίσθητα για το Πεκίνο –παραδείγματος χάριν, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Κορέα ή Ιαπωνία–μπορεί να τους κοστίσει την πρόσβαση σε μια μεγάλη και κερδοφόρο αγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Πρόσφατο παράδειγμα είναι το σχόλιο που ανάρτησε στο Twitter ο γενικός διευθυντής των Χιούστον Ρόκετς, μιας εκ των ομάδων του ΝΒΑ, που οδήγησε σε ανακοίνωση του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου της Κίνας, CCTV, ότι ματαιώνεται η τηλεοπτική μετάδοση όλων των αγώνων προετοιμασίας των ομάδων του ΝΒΑ. Αν και ο Ντάριλ Μόρεϊ διέγραψε αμέσως το μήνυμά του από το Twitter και η διοργανώτρια αρχή του ΝΒΑ απολογήθηκε με επίσημη δήλωση, η αντίδραση ήταν άμεση. Η τοποθέτηση του Μόρεϊ ήταν η εξής: «Αγωνιστείτε για την ελευθερία, συμπαρασταθείτε στο Χονγκ Κονγκ».

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Κίνα είναι αντιμέτωπες με την εξής πρόκληση: πώς θα διατηρήσουν μια ουδέτερη πολιτική στάση στην Κίνα, όταν είναι πολυσύνθετο το πολιτικό περιβάλλον. Οπως επισημαίνουν πηγές των New York Times, οι κανόνες για τις διεθνείς εταιρείες στην Κίνα ήταν απλοί. «Δεν γινόταν καμία αναφορά στα τρία ακόλουθα θέματα: Θιβέτ, Ταϊβάν και στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν προ 30ετίας. Κάποτε γνωρίζαμε τα θέματα που θα προκαλούσαν αντιδράσεις. Σήμερα δεν υπάρχει σαφής εικόνα. Κάθε μέρα ξυπνάς και ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο», σχολίασε στην αμερικανική εφημερίδα ο Τζέιμς ΜακΓκρέγκορ, πρόεδρος για την Κίνα στη συμβουλευτική εταιρεία APCO Worldwide.

Μια πρόγευση της περιπλοκότητας που χαρακτηρίζει το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή αποτέλεσε η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Cathaway Pacific, Ρούπερτ Χονγκ, ύστερα από την ανάμειξη του προσωπικού της αεροπορικής εταιρείας του Χονγκ Κονγκ στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της ημιαυτόνομης περιφέρειας. Μεταξύ άλλων είχαν απολυθεί δύο πιλότοι της αεροπορικής εταιρείας, αφού είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω της συμμετοχής τους στις διαδηλώσεις.

Μέχρι και πρόσφατα, ήταν λίγο έως πολύ σαφή τα θέματα που θα προκαλούσαν την αντίδραση του Πεκίνου. Παραδείγματος χάριν, η γερμανική εταιρεία Leica Camera τέθηκε στο στόχαστρο όταν μεταδόθηκε βίντεο με τον «Tank Man», τον άγνωστο διαδηλωτή που είχε σταθεί μπροστά από ένα τανκ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν, το 1989. Η Leica ισχυρίζεται πως δεν έδωσε ποτέ εντολή για να γυριστεί το βίντεο. Αυτό το καλοκαίρι, οι εταιρείες μόδας Givenchy, Coach και Versace απολογήθηκαν στην Κίνα επειδή κυκλοφόρησαν μπλουζάκια που παρουσίασαν το Χονγκ Κονγκ –μαζί με άλλα μέρη που διεκδικεί η Κίνα– ως ανεξάρτητη χώρα. Ολες οι εταιρείες απέσυραν τα επίμαχα ρούχα.

Καμιά φορά οι πολιτικές νάρκες είναι εντελώς ακούσιες. Ο οίκος κοσμημάτων Tiffany βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μιντιακής θύελλας όταν ανάρτησε την εικόνα ενός μοντέλου που σκέπαζε το δεξί του μάτι. Για πολλούς χρήστες του Διαδικτύου η κίνηση αυτή είναι συμβολική των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, αφού μια γυναίκα τραυματίστηκε στο μάτι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Η Tiffany αναδιπλώθηκε, τονίζοντας πως δεν σκόπευε να μεταφέρει κάποιο πολιτικό μήνυμα με τη φωτογραφία αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή