Το Κονκλάβιο (10/10/19)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγχαρητήρια για τα έντοκα

Λένε ότι το συνήθιζε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: να σηκώνει το τηλέφωνο και να επικοινωνεί με πρόσωπα που δεν πίστευαν ότι στην άλλη άκρη της γραμμής άκουγαν πράγματι τον πρωθυπουργό. Το κάνει συχνά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ουκ ολίγες φορές έχει προκαλέσει την έκπληξη ή την αμηχανία σε συνομιλητές που δεν τον γνωρίζουν, δεν έχουν καμία οικειότητα μαζί του και ξαφνικά τον ακούνε στο τηλέφωνο. Συνέβη και χθες και όχι δι’ ασήμαντον αφορμή.

Το λέω γιατί αυτή ήταν το αρνητικό επιτόκιο των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Mάλιστα, ακούω ότι ο Μητσοτάκης ενημερώθηκε σχετικά γύρω στις 12.30 από τον Χρήστο Σταϊκούρα, που του τηλεφώνησε όταν ολοκληρώθηκε η δημοπρασία. Μαθαίνω, μάλιστα, ότι είπε κάτι ασυνήθιστο –δεν είναι εύκολος στα καλά λόγια– ότι η ομάδα του ΟΔΔΗΧ έκανε πολύ καλή δουλειά. Και ρώτησε τον Σταϊκούρα «ποιοι είναι εκεί» (σ.σ. ο Στέλιος Παπαδόπουλος έχει αποχωρήσει). Αμέσως μετά τηλεφωνούσε στον Δημήτρη Τσάκωνα, γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, μέχρι πρότινος αναπληρωτή διευθυντή και πολύπειρο στέλεχος της δημόσιας διοίκησης (ΥΠΟΙΚ), τον οποίο δεν γνωρίζει προσωπικά, για να τον συγχαρεί.

Δεν θέλουν κυρώσεις

Ο,τι αρχίζει με πόνο μπορεί να τελειώνει ωραία. Δείτε, για παράδειγμα, τη σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τουσκ. Αρχισε το 2015 με τους διπλωματικούς πειραματισμούς του πλαισίου της ηρωικής διαπραγμάτευσης, συνεχίστηκε με ένα αξιοπρεπές modus vivendi και ολοκληρώθηκε με μια καλή σχέση. Φαντάζομαι ότι σε αυτήν οφείλεται το χθεσινό γεύμα που είχαν, πριν από τη συνάντηση του Τουσκ με τον πρωθυπουργό. Πληροφορούμαι ότι ο Τσίπρας έμεινε με την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι –παρά την επιμονή των Κυπρίων– δεν έχουν και ιδιαίτερα μεγάλη όρεξη να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Προφανώς τρέμουν το μεταναστευτικό. Αλλά εδώ, ολόκληρος Τραμπ τους έκανε το χατίρι, στην Ευρώπη θα δίσταζαν; Ο δε Τσίπρας δεν νομίζω ότι θα το αφήσει να πέσει κάτω και θα πιέσει την κυβέρνηση να απαντήσει τι προτίθεται να κάνει με τις κυρώσεις.

Επισιτιστική βοήθεια

Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. χθες, και στην αίθουσα της Γερουσίας επικρατούσε το αδιαχώρητο. Κάποιοι βουλευτές (που είναι και υπουργοί) αναγκάστηκαν στην αρχή να σταθούν όρθιοι. Αυτό δεν ισχύει βέβαια για τους συνήθεις υπόπτους που κάθονται πάντα στις πρώτες σειρές και, όπως το έθεσε φαρμακερή πηγή μου, «πηγαίνουν εκεί απ’ το προηγούμενο βράδυ». Η ίδια πηγή, μάλιστα, μεταξύ αστείου και σοβαρού, μου είπε ότι ο πρόεδρος της Βουλής πρέπει να τους λυπηθεί και να τους φέρνει φαγητό και νερό.

Θα φανεί στο χειροκρότημα

Μένω στην Κ.Ο. της Ν.Δ., όπου δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι το πιο χλιαρό χειροκρότημα στην ομιλία Μητσοτάκη ήταν στο σημείο όπου δήλωνε με έμφαση ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί. Το πρόσεξε και ο ίδιος, καθώς σχολίασε από μικροφώνου κάτι του τύπου «βλέπω, οι καπνιστές δεν χειροκροτούν». Αυτό έλειπε…

Πάντως, ο Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι σκέφτεται να κάνει την Ωρα του Πρωθυπουργού πιο… διαδραστική, δηλαδή ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απαντά τυχαία στις ερωτήσεις με κλήρωση. Η χθεσινή συνεδρίαση δεν ήταν διαδραστική, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του πρωθυπουργού. Το εξήγησε και ο ίδιος επιστρέφοντας στο βήμα την ώρα που οι βουλευτές ήδη εγκατέλειπαν την αίθουσα, λέγοντας ότι είναι υπέρ του δημοκρατικού διαλόγου και ότι την επόμενη φορά θα υπάρξει κατάλογος ομιλητών, ο οποίος και θα εξαντληθεί.

Ακυρα με συνδετήρες

Δεν ξέρω πόσο «μπετόν» ήταν τελικά οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ και υποψιάζομαι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ με ασφάλεια για τις διαρροές στη μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Αυτό που έμαθα, πάντως, είναι ότι είτε κάποιοι έχουν φετιχισμό με τους συνδετήρες, είτε απλώς κάποιες διαρροές μπορεί να οφείλονται στην απλή, ανόθευτη, αήττητη ανθρώπινη βλακεία. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι οι φάκελοι με τα τέσσερα άκυρα περιείχαν και το ψηφοδέλτιο και το λευκό χαρτί και τον συνδετήρα με τον οποίο είχαν δοθεί στον φάκελο. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή