Κλιμακώνεται η σύρραξη στα σύνορα της Συρίας – Φόβοι για 60.000 εκτοπισμένους

Κλιμακώνεται η σύρραξη στα σύνορα της Συρίας – Φόβοι για 60.000 εκτοπισμένους

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αεροπορικές επιδρομές αλλά και σκληρές χερσαίες μάχες συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στα κατεχόμενα από τους Κούρδους εδάφη της βορείου Συρίας.

Κλιμακώνεται η σύρραξη στα σύνορα της Συρίας – Φόβοι για 60.000 εκτοπισμένους-1

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι 109 Κούρδοι «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή έχουν αιχμαλωτισθεί, (αριθμούς που θεωρεί υπερβολικούς η αντίπαλη πλευρά) ενώ σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται οι κάτοικοι που εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Σε νεότερο τηλεγράφημα, του Reuters, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί αφότου ξεκίνησε η επίθεση της Τουρκίας εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων στη βορειανατολική Συρία.

Κλιμακώνεται η σύρραξη στα σύνορα της Συρίας – Φόβοι για 60.000 εκτοπισμένους-2

«Από την Τετάρτη, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, διαφεύγοντας από τους τομείς των συνόρων (με την Τουρκία), ιδιαίτερα από τις ζώνες του Ρας αλ-Αΐν και του Ντερμπασιγέ», ανέφερε το Παρατηρητήριο διευκρινίζοντας πως οι εκτοπισμένοι κατευθύνονται προς εδάφη που βρίσκονται ανατολικότερα, προς την πόλη Χασακέ.

Κλιμακώνεται η σύρραξη στα σύνορα της Συρίας – Φόβοι για 60.000 εκτοπισμένους-3

 

Τι πραγματικά συμβαίνει στο έδαφος

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές μία από τις ισχυρές επιθέσεις σημειώθηκαν μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αϊν και Ταλ Αμπιγιάντ, στην κεντρική περιοχή των βορείων συνόρων της Συρίας με την Τουρκία.

Στη μάχη ενεπλάκησαν  επίσης Σύροι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο οποίο υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη και κατοικείται κυρίως από αραβικό πληθυσμό.

Το Ρας αλ Αϊν έχει πληγεί από πολλές αεροπορικές επιθέσεις. Μαρτυρίες αυτοπτών ανέφεραν ότι τα τουρκικά αεροσκάφη ίπτανται κυκλωτικά της περιοχής  και ότι υπάρχει σφυροκόπημα από το πυροβολικό.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με επιτυχία καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας από αέρος και εδάφους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετά χωριά ανατολικά του Ταλ Αμπιγιάντ έχουν καταληφθεί.

Οι κουρδικές αρχές κατηγορούν επίσης την Τουρκία ότι βομβάρδισε μία φυλακή όπου κρατούντο φυλακισμένοι τρομοκράτες του ISIS, σε μια προφανή απόπειρα να διευκολυνθεί η απόδρασή τους.

Οι ίδιες αρχές έχουν καλέσει σε γενική κινητοποίηση τον κουρδικό πληθυσμό παρακινώντας τους κατοίκους να κινηθούν στα σύνορα με την Τουρκία και να αντισταθούν σε αυτή τη δύσκολη και ιστορική στιγμή. 

Κλιμακώνεται η σύρραξη στα σύνορα της Συρίας – Φόβοι για 60.000 εκτοπισμένους-4

Πόση αντίσταση μπορούν να προβάλλουν οι κουρδικές δυνάμεις;

Ο ελεγχόμενος από τους Κούρδους Συριακός Δημοκρατικός Στρατός (SDF) αριθμεί περίπου 40,000 μαχητές και δεκάδες άλλες χιλιάδες σε διάφορες παράλληλες κουρδικές στρατιωτικές υπηρεσίες.

Η αμερικανική δύναμη που μέχρι πρότινος επιχειρούσε κατά του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία περιγράφει τους Κούρδους μαχητές ως ανυποχώρητους πολεμιστές με κάποια βασική εκπαίδευση που τους επιτρέπει να λειτουργούν ως πεζικάριοι. 

Είναι όμως ανεπαρκείς στο χειρισμό βαρέος οπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί απέναντι σε τανκς, παρότι κάποιες από τις μονάδες τους διαθέτουν αντιαρματικούς πυραύλους.

Στις επιχειρήσεις κατά του ISIS βασίζονταν στην αεροπορική στήριξη των αμερικανών, αλά στις μάχες ανοιχτού πεδίου των βορείων συνόρων της Συρίας, θεωρούνται ευάλωτοι τόσο σε από αέρος επιθέσεις όσο και στα πλήγματα του πυροβολικού.

Κλιμακώνεται η σύρραξη στα σύνορα της Συρίας – Φόβοι για 60.000 εκτοπισμένους-5

Πως επηρεάζει η εισβολή την κατάσταση με το ISIS

O Συριακός Δημοκρατικός Στρατός (SDF) υποστηρίζει ότι περίπου 12.000 ύποπτοι ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους είναι φυλακισμένοι σε επτά φυλακές και 4.000 από αυτούς είναι από τρίτες εθνικότητες.

Οι ακριβείς τοποθεσίες δεν έχουν αποκαλυφθεί αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι βρίσκονται κοντά στην τουρκική παραμεθόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή