Το Αγάλμα της Ελευθερίας έγινε ντοκιμαντέρ στο HBO (βίντεο)

Το Αγάλμα της Ελευθερίας έγινε ντοκιμαντέρ στο HBO (βίντεο)

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το Άγαλμα της Ελευθερίας κάθε χρόνο. Είναι πιο πολυφωτογραφημένο άγαλμα στον κόσμο με οικουμενική σημασία, αντιπροσωπεύει την ελευθερία, την ελπίδα και τη διαμαρτυρία για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το Άγαλμα της Ελευθερίας κάθε χρόνο, η ιστορία του οποίου έγινε ντοκιμαντέρ  στο HBO με τίτλο Liberty: Mother of Exiles.

Το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα στις 17 Οκτωβρίου και  φωτίζει άγνωστες πτυχές του πιο γνωστού συμβόλου της Αμερικής, αποκαλύπτοντας την ελάχιστα γνωστή ιστορία του και τιμώντας το ως ένα άσβεστο φάρο ελπίδας για γενιές μεταναστών.

Παρουσιάστρια του Liberty: Mother of Exiles είναι η  θρυλική σχεδιάστρια μόδας,  Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, ενώ η σκηνοθεσία και η παραγωγή  είναι των βραβευμένων με Emmy, Φέντον Μπέιλι και Ράντι Μπαρμπάτο .

Το ντοκιμαντέρ αρχίζει με την πρωτοποριακή τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου του Αγάλματος της Ελευθερίας και αποκαλύπτει την απροσδόκητη ιστορία του αγάλματος: «Μια ιστορία γεμάτη με πολλές λανθασμένες εκκινήσεις καθώς και σημαντικές οικονομικές και τεχνικές προκλήσεις που τελικά επιλύθηκαν με καινοτόμους τρόπους» όπως αναφέρει το HBO.

Η Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ ταξιδεύει στην πατρίδα του γλύπτη και επισκέπτεται το Μουσείο Μπαρτολντί, όπου φυλάσσονται πρωτότυπα σκίτσα και πρώιμα γλυπτά του.

Το ντοκιμαντέρ αναζητά την προέλευση του αγάλματος στη Γαλλία και εξετάζει επίσης τον πολιτισμικό αντίκτυπό του. Η σχεδιάστρια μόδας συναντά επίσης τους απογόνους του Εντουάρ ντε Λαμπουλέ που ενέπνευσε τον Μπαρτολντί να δημιουργήσει το άγαλμα και του Γουστάβου Άιφελ που σχεδίασε το μεταλλικό πλαίσιο του.

Στο ντοκιμαντέρ ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ θυμάται μια από τις πιο διάσημες ψευδαισθήσεις του, την εξαφάνιση του Αγάλματος της Ελευθερίας το 1983. Ο Κόπερφιλντ ήθελε να δείξει τότε πόσο σημαντική είναι η ελευθερία και πόσο εύκολα μπορεί να εξαφανιστεί.

Η Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, μετανάστρια και η ίδια αναφέρεται στο νόημα που έχει για εκείνη το μνημείο. «Το γύρισμα αυτού του ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Αγάλματος της Ελευθερίας και η ανακάλυψη των επιπέδων πάθους που το έκαναν να συμβεί, ήταν ένα συναισθηματικό ταξίδι» ανέφερε σε δελτίο Τύπου. «Είναι αληθινά το σύμβολο της ελευθερίας και η δάδα της είναι ένα μαγικό ραβδί!».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή