Η προσέγγιση ΗΠΑ – Κίνας έφερε κέρδη στις αγορές

Η προσέγγιση ΗΠΑ – Κίνας έφερε κέρδη στις αγορές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς ενισχύθηκαν σενάρια που θέλουν να έχει υπάρξει έστω και μικρή πρόοδος στην επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας. Το Πεκίνο προέτρεψε την Ουάσιγκτον να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν έστω και σε ορισμένα εμπορικά ζητήματα που διχάζουν τις δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Οι προσδοκίες αυτές οδήγησαν, επίσης, σε άνοδο τη Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να εμφανίζουν κέρδη 0,53% και 0,45%, αντίστοιχα, λίγο πριν από το κλείσιμο.

Νωρίτερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 0,65%. Ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,58%, ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατά 1,27% και ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο κατά 0,28%.

Μεγάλη άνοδος σημειώθηκε στον κλάδο ειδών πολυτελείας, με τις μετοχές των Kering, Burberry, Christian Dior και Moncler να σημειώνουν άνοδο μέχρι 4,2% μετά την ανακοίνωση ισχυρών πωλήσεων από την ανταγωνίστρια LVMH.

Η μετοχή του ομίλου που ελέγχει τη γνωστή μάρκα ρούχων και αξεσουάρ Louis Vuitton έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,7%. Κλίμα αισιοδοξίας επικράτησε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, επειδή οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας δήλωσαν πως υπάρχουν ελπίδες για μια συμφωνία για την ομαλή και όχι άτακτη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Ανοδικά κινήθηκαν, επίσης, οι τιμές του πετρελαίου ύστερα από σχόλια του γενικού διευθυντή του ΟΠΕΚ, Μοχάμαντ Μπαρκίντο, ότι θα ληφθούν μέτρα για την εξισορρόπηση των αγορών, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύθηκε 1,84%, στα 53,56 δολάρια το βαρέλι.

Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent έφθασε τα 59,09 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1,32%. Τα σχόλια του γενικού γραμματέα του ΟΠΕΚ θύμισαν στις αγορές ότι εάν οι αγορές του πετρελαίου δεν υποχωρήσουν λόγω μιας πτώσης της ζήτησης στην παγκόσμια οικονομία, μπορεί ο ΟΠΕΚ με τους συμμάχους του να παρατείνουν τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής μέσα στο 2020, σχολίασε Εντουαρντ Μόιγια, αναλυτής στην επενδυτική εταιρεία ΟANDA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή