Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο με πρωταγωνίστριες τις τράπεζες

Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο με πρωταγωνίστριες τις τράπεζες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τραπεζικό άλμα και δεύτερη ημέρα ανόδου «απάντησε» το Χρηματιστήριο Αθηνών στο πράσινο φως που έδωσε η Κομισιόν στο σχέδιο «Ηρακλής», έναν καταλύτη που ανέμενε εδώ και καιρό η αγορά. Ωστόσο, ο τζίρος παρέμεινε σε υποτονικά επίπεδα, ενώ και η νευρικότητα δεν έλειπε από την αγορά, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζεται από το διεθνές κλίμα και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις αγορές του εξωτερικού, με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται με έντονη επιφυλακτικότητα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,90% στις 839,22 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 54,77 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,01%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,03% στις 783,28 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει με κέρδη 5,45%, την Εθνική Τράπεζα στο +4,08%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +4,51% και τη Eurobank στο +2,44%. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι τραπεζικές μετοχές, λόγω «Ηρακλή», οδήγησαν την ανοδική αντίδραση, αντιπροσωπεύοντας το 57% της συνολικής αξίας συναλλαγών, καθιστώντας τον κλάδο «σηματωρό» για τη μετέπειτα πορεία της αγοράς. Στα υπόλοιπα blue chips, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Jumbo (+2,04%), Eλλάκτωρ (+1,79%) και ΟΛΠ (+2,29%), ωστόσο αρκετοί ήταν οι τίτλοι που δέχτηκαν πιέσεις, όπως οι Fourlis, Σαράντης, Motor Oil και Coca-Cola.

Η ελληνική κεφαλαιαγορά συνέχισε την ασθενική ανοδική της αντίδραση, με «ατμομηχανή» τις τραπεζικές μετοχές, μετά και την έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος των κόκκινων δανείων, όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ. «Το σχέδιο, παρά τις αδυναμίες του και την κριτική που δέχεται για διάφορα θέματα, είναι το μοναδικό που θα προσπαθήσει να κόψει τα χρόνια προβλήματα της τραπεζικής “Λερναίας Υδρας”, τα οποία ταλαιπωρούν ακόμη την ελληνική οικονομία. Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος, κρατικές εγγυήσεις και νέες θυσίες κεφαλαίων, αλλά αυτό είναι και δεν υπάρχει άλλο, ελπίζοντας ότι έπειτα από τόσες ανακεφαλοποιήσεις θα καταφέρουν επιτέλους να λύσουν το πρόβλημα».

Από την πλευρά της η Citigroup, σχολιάζοντας επίσης τον «Ηρακλή», τονίζει ότι παραμένει αβέβαιο αν οι ελληνικές τράπεζες θα βρουν τους όρους του σχεδίου τόσο ελκυστικούς όσο ήταν για τις ιταλικές. Ωστόσο, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με το σχέδιο είναι ήδη ένα πολύ θετικό βήμα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Αυτό θα είναι ένα υπέρ της Ελλάδας στις προσεχείς διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για τα δημοσιονομικά σχέδια. Η αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού συστήματος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για υψηλότερη ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή