Πρωταθλητής στις εκπομπές CO² o κλάδος των ορυκτών καυσίμων

Πρωταθλητής στις εκπομπές CO² o κλάδος των ορυκτών καυσίμων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι εταιρείες ορυκτών καυσίμων συνδέονται άμεσα με πάνω από το ένα τρίτο όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, «εκμεταλλευόμενες αδιάκοπα τα αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα», σύμφωνα με αποκλειστική έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian. «Νέα στοιχεία από διακεκριμένους παγκοσμίως ερευνητές αποκαλύπτουν πώς αυτή η κουστωδία κρατικών και πολυεθνικών εταιρειών έχει οδηγήσει το κλίμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θέτοντας υπό απειλή το μέλλον της ανθρωπότητας, και παρουσιάζουν με λεπτομέρεια πώς αυτές συνέχισαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους παρά το γεγονός πως γνώριζαν για την ολέθρια επίδρασή τους στον πλανήτη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian. Δώδεκα από τις είκοσι εταιρείες είναι κρατικές και η εξαγωγή ορυκτών καυσίμων αναλογεί στο 20% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 1965 έως το 2017. Οι εκπομπές αερίων αυτών των 20 εταιρειών –και των προϊόντων που παράγουν– την περίοδο 1965-2017 ισοδυναμούν με 450 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, καλύπτοντας το 35% σε παγκόσμια κλίμακα. Οι εταιρείες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας είναι η Saudi Aramco της Σαουδικής Αραβίας, η αμερικανική Chevron, η ρωσική Gazprom και η επίσης αμερικανική ExxonMobil.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας στηρίζεται, κυρίως, σε μελέτη που πραγματοποίησε το αμερικανικό Climate Accountability Institute υπό την εποπτεία του επικεφαλής του ινστιτούτου, Ρίτσαρντ Χιντ. Σχολιάζοντας τα πορίσματα της έρευνας, ο Μάικλ Μαν, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους επιστήμονες για το κλίμα, κάλεσε τους πολιτικούς που θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα –δρομολογημένη για τις 2 με 13 Δεκεμβρίου στο Σαντιάγο της Χιλής– να πάρουν άμεσα μέτρα για να θέσουν όρια στη δραστηριότητα των εταιρειών αυτών. Η μελέτη του ινστιτούτου καταλήγει στο συμπέρασμα πως το 90% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που αφορούν αυτές τις 20 εταιρείες απορρέει, ουσιαστικά, από τη χρήση προϊόντων τους, όπως είναι το πετρέλαιο, τα καύσιμα για αεριωθούμενα (jet), το φυσικό αέριο και η χρήση άνθρακα για την παραγωγή θερμότητας. Το ένα δέκατο προέρχεται από την εξόρυξη, διύλιση και παράδοση των τελικών καυσίμων. Τα συμπεράσματα αυτά βασίζονται σε στοιχεία των εταιρειών για την ετήσια παραγωγή τους σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα. Μετά το Climate Accountability Institute υπολόγισε την ποσότητα του άνθρακα και του μεθανίου των καυσίμων αυτών που έχει διοχετευθεί στην ατμόσφαιρα μέσα από όλη την αλυσίδα προσφοράς από την εξαγωγή μέχρι την τελική χρήση.

Σε διαφορετικό αλλά παρεμφερές άρθρο, η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται σε έρευνα της νορβηγικής Rystad Energy, βάσει της οποίας οι 50 μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες πρόκειται να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά ακόμη 7 εκατ. βαρέλια την επόμενη περίπου δεκαετία παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τους κινδύνους του φαινομένου του θερμοκηπίου. Οπως τονίζει ο ίδιος ο Guardian, οι Shell και ExxonMobil θα είναι μεταξύ των εταιρειών που θα πρωτοστατήσουν στην προβλεπόμενη αύξηση της παραγωγής, καλύπτοντας πάνω από το 35% από το 2018 έως το 2030.

Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου που διαβλέπει η Rystad Energy έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% έως το 2030 προκειμένου να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή