Τρία έργα αξίας 740 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η «Αβαξ»

Τρία έργα αξίας 740 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η «Αβαξ»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων της σε ποσοστό άνω του 70% εξασφάλισε η «Αβαξ», μέσω της υπογραφής τριών νέων συμβάσεων έργων, όλες εκτός Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η εισηγμένη ανέλαβε τρία νέα έργα αξίας 740 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων αυξάνεται σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ, πλέον, το 85% αφορά έργα στο εξωτερικό. Τα δύο έργα είναι στον τομέα της ενέργειας και το τρίτο αφορά μια σημαντική οδοποιία.

Η μεγαλύτερη σύμβαση αφορά την κατασκευή και λειτουργία ενός νέου σταθμού ενέργειας στην περιοχή Μπισμαΐγια του Ιράκ, ισχύος 1.650 MW και αξίας 533 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον σταθμό Μπισμαΐγια 3, που αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που αναλαμβάνει ελληνικός κατασκευαστικός όμιλος στο εξωτερικό. Το έργο ανατέθηκε από τον όμιλο Mass Global Holdings για λογαριασμό του οποίου αυτό το διάστημα η εταιρεία ολοκληρώνει τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία ανάλογου σταθμού ισχύος 1.500 MW στην ίδια περιοχή, στα περίχωρα της Βαγδάτης. Επισημαίνεται ότι η αθροιστική ισχύς 3.150 MW των δύο σταθμών που έχει αναλάβει η «Αβαξ» αντιστοιχεί στο 64% της εγκατεστημένης ισχύος όλων των μονάδων φυσικού αερίου της Ελλάδας.

Αντίστοιχα, η «Αβαξ υπέγραψε χθες και τη σύμβαση για την κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (έργο IGB), ύψους 145 εκατ. ευρώ. Ο αγωγός IGB θα συνδέσει τον υφιστάμενο εθνικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και το ελληνικό τμήμα του αγωγού Trans Adriatic (TAP) με τον υπάρχοντα αγωγό μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου κοντά στη βουλγαρική πόλη της Στάρα Ζαγκόρα.

Ο νέος αγωγός θα τροφοδοτηθεί αποκλειστικά με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να περιορίσει τη σχεδόν αποκλειστική εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Η ετήσια δυναμικότητά του θα ανέρχεται σε 3 δισ. κ.μ., ενώ τα έργα θα ξεκινήσουν τον προσεχή Ιούλιο, με στόχο ο αγωγός να είναι έτοιμος να λειτουργήσει προς το τέλος του 2020. Η «Αβαξ» έχει σημαντική εμπειρία σε ανάλογα έργα, καθώς έχει συμμετάσχει και στην κατασκευή μέρους του αγωγού ΤΑP. Η τρίτη νέα σύμβαση για την «Αβαξ» αφορά την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Ston Bypass (DC414) και συγκεκριμένα τα τμήματα Sparagovici/ Zaradeze – Prapratno και Prapratno – Doli, συνολικού προϋπολογισμού 68,8 εκατ. ευρώ. Το έργο βρίσκεται στη δυτική ακτή της Κροατίας και περιλαμβάνει την κατασκευή εθνικής οδού μήκους 18 χιλιομέτρων. Το έργο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα, καθώς θα προσφέρει πρόσβαση στην υπό κατασκευή γέφυρα Peljesac, για τη σύνδεση της περιοχής του Ντουμπρόβνικ με την υπόλοιπη Κροατία, χωρίς την ανάγκη διέλευσης μέσω Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή