Συναίνεση στο Κοινοβούλιο για σύσταση Εξεταστικών

Συναίνεση στο Κοινοβούλιο για σύσταση Εξεταστικών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την καταγραφή ευρύτατης συναίνεσης επί της προτάσεως της Νέας Δημοκρατίας να δίδεται, μέσω του Καταστατικού Χάρτη της χώρας, η δυνατότητα στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να επιτυγχάνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ολοκληρώθηκε χθες ακόμα μία από τις συνεδριάσεις της ειδικής επιτροπής του Κοινοβουλίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ταυτόχρονα, επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων στο να μη γίνει αποδεκτή η εκ νέου διατυπωθείσα πρόταση του ΚΙΝΑΛ για διακοπή και μη ολοκλήρωση της αναθεωρητικής διαδικασίας, ώστε να αρχίσει καινούργια, με τη συμπερίληψη αυτή τη φορά κρίσιμων προς αναθεώρηση άρθρων, όπως το σχετικό με την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

«Η Ν.Δ. προτείνει όπως δύο φορές, στο χρονικό πλαίσιο κάθε κοινοβουλευτικής περιόδου, με αίτηση δεκαπέντε βουλευτών και εφόσον αυτή η αίτηση υπερψηφιστεί από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών (σ.σ.: 120), να μπορεί να συσταθεί εξεταστική επιτροπή», είπε εκ μέρους της πλειοψηφίας ο κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας.

«Θεωρούμε ότι είναι μια ιδιαίτερα θετική πρόταση και, φυσικά, την υποστηρίζουμε. Η μόνη διαφοροποίηση που θα είχαμε θα ήταν, ενδεχομένως, να υπάρχει αυτή η δυνατότητα για κάθε σύνοδο της Βουλής», σχολίασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθεί πεδίο σύγκλισης στη σχετική διατύπωση. «Εμείς θα το ψηφίσουμε», σημείωσε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ.

Στην τοποθέτησή του πάντως ο κ. Λοβέρδος –όπως προαναφέρθηκε– επανέφερε την πρόταση για επανεκκίνηση της αναθεωρητικής διαδικασίας: «Στη Ν.Δ. να το ξανασκεφτείτε. Πρόεδρο Δημοκρατίας θα βγάλουμε. Είναι δεδομένο. Υπάρχουν μια σειρά από πλειοψηφίες για να βγει. Γιατί να χάσουμε δέκα χρόνια με αυτήν την αναθεώρηση;». Με την τοποθέτηση αυτή διαφώνησαν οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, με συγκεκριμένες προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως το να είναι υποχρεωτικά βουλευτής ο εκάστοτε πρωθυπουργός, διαφώνησαν η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. «Η πρόταση ωθεί το σύστημα σε μια συνταγματική δυσκαμψία χωρίς λόγο», σχολίασε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της επιτροπής Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή