Στις ΗΠΑ δύο Βρετανοί μαχητές του ISIS

Στις ΗΠΑ δύο Βρετανοί μαχητές του ISIS

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Στις αμερικανικές αρχές παραδόθηκαν δύο Βρετανοί, μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην αποκεφαλισμό Δυτικών ομήρων στη ΒΔ Συρία. Ο Αλεξάντα Κότεϊ και ο Ελ Σάφι Ελσεΐχ υπήρξαν μέλη ομάδας Βρετανών μαχητών του ISIS, γνωστών με την προσωνυμία «Οι Μπιτλς». Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν χθες ότι οι δύο Βρετανοί κρατούνται από δυνάμεις των ΗΠΑ.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε: «Εχουμε στα χέρια μας ορισμένους μαχητές του ISIS, που είναι ιδιαίτερα κακοί και θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα δραπετεύσουν».

Λίγη ώρα αργότερα, σε μήνυμά του στο Twitter, ο Τραμπ έγραφε: «Σε περίπτωση που οι Κούρδοι ή η Τουρκία χάσει τον έλεγχο της περιοχής, οι ΗΠΑ έχουν θέσει ήδη υπό κράτηση δύο μαχητές που εμπλέκονται σε αποκεφαλισμούς, γνωστοί ως Μπιτλς.

Είναι οι χειρότεροι των χειρότερων!». Ο πρόεδρος Τραμπ αποκάλυψε ότι επικοινώνησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για το θέμα των αιχμαλώτων μαχητών του ISIS, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τον αριθμό των κρατουμένων που παραδόθηκαν.

Οι Κότεϊ και Ελσεΐχ κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στον κινηματογραφημένο αποκεφαλισμό των Βρετανών ομήρων Ντέιβιντ Χέινς και Αλαν Χένινγκ και των Αμερικανών δημοσιογράφων Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ.

Ο ηγέτης της ομάδας, Μοχάμεντ Εμουάζι, σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους το 2015, ενώ ο υπαρχηγός, Εϊν Ντέιβις, αιχμαλωτίστηκε από τουρκικές δυνάμεις το 2017 και καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη, ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός ξένων μαχητών του ISIS που κρατούνται από κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, με τον αριθμό τους να εκτιμάται μεταξύ 1.000 και 2.000. Την ίδια ώρα, συνολικά περίπου 10.000 μαχητές του ISIS κρατούνται σε Συρία και Ιράκ. Περισσότεροι από 90.000 άμαχοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το πρώην χαλιφάτο του ISIS κρατούνται σε στρατόπεδα προσφύγων υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων. Ο αριθμός Βρετανών υπηκόων-μελών του ISIS σε φυλακές της Μέσης Ανατολής ανέρχεται περίπου σε 30, με τη βρετανική κυβέρνηση να επιλέγει πολιτική αδιαφορίας απέναντί τους, υποστηρίζοντας ότι μετέβησαν με δική τους ευθύνη στη Συρία, χώρα με την οποία το Λονδίνο δεν διαθέτει συμφωνία προξενικής αρωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή