Πλεόνασμα για τους αδύναμους

Πλεόνασμα για τους αδύναμους

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yπερπλεόνασμα «βλέπει» για το 2019 η κυβέρνηση, το οποίο, μάλιστα, όπως προανήγγειλε, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των ασθενέστερων. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε μηνύματα και εκτός συνόρων –τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Τουρκία– με αιχμή το μεταναστευτικό.

«Οταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση υπήρχε δημοσιονομικό κενό για το 2019, τώρα είναι πιθανό να υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή του συζήτηση με τον δημοσιογράφο των New York Times Ρότζερ Κοέν, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, προαναγγέλλοντας τη στήριξη των ασθενέστερων με αυτό και, πάντως, χωρίς ακόμα η κυβέρνηση να έχει καταλήξει για τον τρόπο με τον οποίο θα εκδηλωθεί. Αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στην προχθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων με αρνητικό επιτόκιο, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «ήταν ασύλληπτο πριν από έναν χρόνο», ενώ επανέλαβε την άποψη ότι η μείωση των φόρων θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση.

Ο πρωθυπουργός εκμεταλλεύθηκε τη συζήτηση για να απευθύνει μηνύματα για το μεταναστευτικό τόσο προς την Τουρκία, ότι δεν είναι σωστή τακτική να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για να πιέσει την Ευρώπη, όσο και προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν συμμετέχουν στην κατανομή των μεταναστευτικών βαρών. Αφησε, μάλιστα, αιχμές ότι η χώρα «έδωσε λάθος μηνύματα» στο παρελθόν ως προς τη δυνατότητά της να περιφρουρήσει τα σύνορά της, δίνοντας έμφαση στο ότι το πρόβλημα είναι μεταναστευτικό.

Προσθέτοντας ότι είναι «εξοργιστικό» ευρωπαϊκές χώρες να μη δέχονται μετανάστες, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. «Παρέχουμε ανθρώπινες συνθήκες σε όσους ζητούν άσυλο» σημείωσε, διαμηνύοντας, ωστόσο, ότι δεν θα δεχθεί τη χειραγώγηση των προσφύγων από «ομάδες που τους βάζουν σε κτίρια υπό κατάληψη υπό άθλιες συνθήκες». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τους βασικούς άξονες του νέου πλαισίου που προωθεί η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι οι διαδικασίες ασύλου θα επιταχυνθούν και όσοι δικαιούνται προστασία, θα τη λάβουν. Ωστόσο, η χώρα, όπως είπε, δεν μπορεί να δέχεται 500 άτομα κάθε μέρα.

Το μεταναστευτικό, πάντως, απασχόλησε τις χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού τόσο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ όσο και με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ. Στη συνάντησή του με τον κ. Ράντεφ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στη δήλωση Ελλάδας – Κύπρου – Βουλγαρίας για τη μετανάστευση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ  αμφότεροι εξέφρασαν τη στήριξή τους στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις που αυτές μπορεί να έχουν για τη δέσμευση της Τουρκίας να την εφαρμόσει.

Στη δημοσιότητα έδωσε, χθες, η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. τους βουλευτές που θα μετάσχουν στην Προανακριτική Επιτροπή, την πλήρη σύνθεση της οποίας αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Βουλής. Από τη Ν.Δ. μέλη θα είναι οι Παναγιώτης Καππάτος, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Σταύρος Κελέτσης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Γιώργος Κότσυρας, Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Ιωάννης Μπουγάς, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Αικατερίνη Παπακώστα-Πάλιουρα, Θανάσης Πλεύρης, Ζωή Ράπτη και Βασίλης Υψηλάντης.

Την ίδια ώρα, από την Πειραιώς δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για τις εκλογές στη ΓΣΕΒΕΕ, όπου η παράταξη που στηρίζει η Ν.Δ. διπλασίασε το ποσοστό της. Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της αποδίδει μάλιστα τα ποσοστά στις πολιτικές της κυβέρνησης, καθώς, όπως σημειώνεται, από την επομένη των εκλογών, «ετέθη σε προτεραιότητα η επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους απλούς ανθρώπους της εργασίας και της αγοράς, τους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες». Οι μικρομεσαίοι, σύμφωνα με την Πειραιώς, επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή