Προς πώληση το ξενοδοχείο Ritz του Λονδίνου

Προς πώληση το ξενοδοχείο Ritz του Λονδίνου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα πιο ιστορικά και πολυτελή ξενοδοχεία του κόσμου, το Ritz του Λονδίνου, πιθανώς να πωληθεί, καθώς οι ιδιοκτήτες του, οι δίδυμοι –πανομοιότυποι– μεγιστάνες Ντέιβιντ και Φρέντερικ Μπάρκλεϊ, έχουν ήδη δεχθεί πολλές, εξαιρετικά ελκυστικές προσφορές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται κάτι τέτοιο. Τα διευθυντικά στελέχη του Ritz είχαν δηλώσει πριν από μερικούς μήνες ότι εκτιμούσαν πως η αξία της ξενοδοχειακής μονάδας ανέρχεται σε 888,7 εκατ. ευρώ, χάρη στην εγγύτητά της στα Ανάκτορα του Σεντ Τζέιμς και του Μπάκιγχαμ, την πολυτελή κατασκευή της, την άδεια για λειτουργία καζίνο που διαθέτει και, φυσικά, την παγκόσμια φήμη της. Οι αδελφοί Μπάρκλεϊ, ιδιοκτήτες επίσης της βρετανικής εφημερίδας Daily Τelegraph, δεν σχολίασαν την ενδεχόμενη πώληση.

Από Πάβλοβα έως Θάτσερ

Το Ritz του Λονδίνου άνοιξε για πρώτη φορά τις θύρες του το 1906, από τον Ελβετό ξενοδόχο Σεζάρ Ριτζ, πρώην διευθυντή του ξενοδοχείου Savoy, έξι χρόνια αφότου είχε ανοίξει το ομώνυμο ξενοδοχείο στο Παρίσι. Η αρχή του μπορεί να ήταν δύσκολη, αλλά σύντομα, κατά τα τέλη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το ξενοδοχείο απέκτησε δεσπόζουσα θέση και παγκόσμια φήμη ως ένα από τα καλύτερα του κόσμου. Ανάμεσα στην εκλεκτή πελατεία του συμπεριλαμβάνονταν  ο Αγά Χαν, ο «πατέρας της Νίκης» Ουίνστον Τσώρτσιλ, που συναντήθηκε εκεί με τον στρατηγό και μετέπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και τον Γάλλο στρατηγό Ντε Γκωλ για να συζητήσουν τις επιχειρήσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο βαθύπλουτος μεγιστάνας Πολ Γκετί, αλλά και ο (τότε) μελλοντικός Βρετανός βασιλέας Εδουάρδος H΄, ο οποίος παραιτήθηκε από τον θρόνο προκειμένου να παντρευτεί την Ουόλις Σίμπσον. Στο Ritz, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ πραγματοποίησε πολλές μυστικές συναντήσεις κατά το δεύτερο μισό του Α΄ Παγκοσμίου, ενώ σε μία από τις πανάκριβες σουίτες του πέρασε τις τελευταίες ημέρες της η Σιδηρά Κυρία της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ.

Κατά τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, συνήθισε να γευματίζει εκεί ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και μουσικός Νόελ Κάουαρντ, όπως και πολλοί άλλοι συγγραφείς, ηθοποιοί και πολιτικοί. Eκεί χόρεψε το 1912 η Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα Αννα Πάβλοβα.  To 2002, το διάσημο ξενοδοχείο έγινε το πρώτο που απέκτησε βασιλική πιστοποίηση από τον πρίγκιπα Κάρολο, διάδοχο του βρετανικού θρόνου, για τις υπηρεσίες εστίασης που προσέφερε. Οταν αγοράστηκε από τους αδελφούς Μπάρκλεϊ, τον Οκτώβριο του 1995, το κτίριο ανακαινίστηκε ριζικά. Οι εργασίες ανακαίνισης διήρκεσαν οκτώ χρόνια και αποκατέστησαν την πρότερη λάμψη του. Το ξενοδοχείο είναι ιδιαίτερα διάσημο για το απογευματινό τσάι που σερβίρει, μια παραδοσιακή βρετανική συνήθεια, ενώ το μπαρ του κατασκευάστηκε έτσι ώστε να θυμίζει εκείνο του Orient Express.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή