Ενας αέρας αισιοδοξίας φύσηξε για την Ελλάδα στο Athens Democracy Forum

Ενας αέρας αισιοδοξίας φύσηξε για την Ελλάδα στο Athens Democracy Forum

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πραγματικότητα μιας χώρας αποτυπώνεται ανάγλυφα στην ατμόσφαιρα, όταν φιλοξενεί μια σπουδαία συνάντηση υψηλού πολιτικού και οικονομικού κύρους. Στην προχθεσινή εναρκτήρια εκδήλωση του Athens Democracy Forum, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους New York Times, αντιλαμβανόταν κανείς αμέσως πως το βλέμμα των ξένων προσωπικοτήτων και δημοσιογράφων προς την Ελλάδα έχει αλλάξει. Μια χώρα καταβεβλημένη από την κρίση, που είχε πολλά μέτωπα ανοιχτά, φαίνεται πλέον να διεκδικεί με αξιώσεις ένα πολύ καλύτερο μέλλον. Το συνέδριο έχει κάνει τα τελευταία χρόνια την ελληνική πρωτεύουσα τόπο συνάντησης κορυφαίων εκπροσώπων της πολιτικής, του επιχειρείν και  του Τύπου. Ο Αχιλλέας Τσάλτας, «ψυχή» της διοργάνωσης, χαιρέτισε υπερήφανος από το βήμα την έναρξη του συνεδρίου, που φέτος εστιάζει στο πώς μπορούμε να επανεφεύρουμε τη δημοκρατία.

Ενας αέρας αισιοδοξίας φύσηξε για την Ελλάδα στο Athens Democracy Forum-1

Ο Στίβεν Ντάνμπαρ-Τζόνσον με τον Συμεών Τσωμόκο.

Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του νέου δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία ανάκαμψης της Ελλάδας και στη μεγάλη επιθυμία των πολιτών να δουν πραγματικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους – και όχι μόνο. Λίγο πριν δύσει ο ήλιος στο φιλόξενο Περιστύλιο του Ζαππείου, που είχε γεμίσει από κόσμο, ανέβηκε στο βήμα ο κεντρικός ομιλητής, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Ντόναλντ Τουσκ έκανε αρκετές αναφορές στην αρχαία Ελλάδα, για να υπογραμμίσει πως όλα αυτά που κάνουν σήμερα την εμφάνισή τους στην πολιτική, τα έχει βιώσει η ανθρωπότητα ήδη από την εποχή της αθηναϊκής δημοκρατίας: «Αναρωτιέμαι τι θα έλεγε ο Θουκυδίδης για τις ΗΠΑ του Τραμπ», σημείωσε.

Ενας αέρας αισιοδοξίας φύσηξε για την Ελλάδα στο Athens Democracy Forum-2

Οι καλοί συνάδελφοι Απόστολος Μαγγηριάδης και Αλεξία Τασούλη.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου έληξε, όπως πάντα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, με μια δεξίωση που παρέθεσαν ο Στίβεν Ντάνμπαρ – Τζόνσον, πρόεδρος των International New York Times, και ο εκδότης της «Κ», Θεμιστοκλής Α. Αλαφούζος, με την αφορμή της συμπλήρωσης 100 ετών από την έκδοση της εφημερίδας. Ο Ντάνμπαρ Τζόνσον τόνισε: «Οι ΝΥΤ είναι εξαιρετικά υπερήφανοι που συνδιοργανώνουν αυτή τη βραδιά με την “Κ”, με την οποία συνεργαζόμαστε στην Ελλάδα και απόψε εορτάζουμε έναν αιώνα παρουσίας της.

Ενας αέρας αισιοδοξίας φύσηξε για την Ελλάδα στο Athens Democracy Forum-3

Ο Αχιλλέας Τσάλτας με δημοσιογράφο της εφημερίδας Haaretz.

Αυτή είναι η έβδομη χρονιά που ερχόμαστε στην Αθήνα για το συνέδριο. Μοιάζει σαν χθες που ξεκινούσαμε μαζί αυτό το ξεχωριστό εγχείρημα. Φαίνεται, πάντως, ότι με τις εξελίξεις που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα για τη δημοκρατία, γίνεται όλο και πιο απαραίτητο το συνέδριο, κάθε χρονιά». Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο διευθυντής της «Κ», Αλέξης Παπαχελάς, ο οποίος μίλησε για τα 21 χρόνια συνεργασίας με τους ΝΥΤ, ενώ τόνισε ότι το συνέδριο Athens Democracy Forum παίζει, με τον δικό του τρόπο, έναν ρόλο στην ανανέωση της εικόνας της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή