Το Κονκλάβιο (11/10/19)

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ντολμαδάκια της Ντόρας

Για κάποιους ήταν μια χρυσή ευκαιρία να «ξεψαρώσουν» και να ακούσουν ιστορίες από την πολύπειρη οικοδέσποινα. Κάποιοι άλλοι είχαν πράγματι περιέργεια να δοκιμάσουν τα περίφημα ντολμαδάκια που συνδέθηκαν με το 1989 και των οποίων η χάρη είχε φτάσει μέχρι το βήμα της Βουλής. Εξ ου και δεν μου κάνει εντύπωση που περί τους 40 βουλευτές (ανάμεσά τους και υπουργοί) ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ντόρας Μπακογιάννη για συζήτηση μετά φαγητού στον κήπο του σπιτιού της στη Γλυφάδα το βράδυ της Τετάρτης.

Εννοείται ότι ο μπουφές, εκτός από τα ντολμαδάκια (της Μαρίκας), είχε ακόμη λαδερά, ψάρι, πίτες και φυσικά γουρουνόπουλο και άφθονη τσικουδιά. Παρότι η σύναξη δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα, δεν μπορώ να παρακάμψω το γεγονός ότι –πλην των γκεστ σταρ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Γιώργου Κουμουτσάκου που χειρίζονται θέματα ύψιστης και φοβάμαι διαρκούς επικαιρότητας– προσκλήθηκαν αυστηρά τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής –ανάμεσά τους η Φωτεινή Πιπιλή, ο Δημήτρης Καιρίδης και ο Τάσος Χατζηβασιλείου– και φυσικά ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης. Σημειώνω ότι στην πρόσκληση της Ντόρας ανταποκρίθηκαν ακόμα ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ξέρει από καλό μέλι

Οι ροτόντες που είχαν στηθεί στον κήπο ευνόησαν ούτως ή άλλως τα πηγαδάκια. Σε ένα από αυτά μαθαίνω ότι κάθονταν ο Χρυσοχοΐδης και ο Καλαφάτης, οπότε αναπόφευκτα η συζήτηση και οι ερωτήσεις στράφηκαν γύρω από τα θέματα της ασφάλειας, αλλά και το μεταναστευτικό. Ο Χρυσοχοΐδης δήλωσε με έμφαση ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση. Κάποια στιγμή οι προαναφερθέντες προσπάθησαν να υπερασπιστούν τις γνώσεις τους για το μέλι. Μάταια. Η Ντόρα τους έπεισε ότι το κρητικό είναι το καλύτερο και φεύγοντας τους έδωσε από ένα βαζάκι για να το διαπιστώσουν.

Στραβάδια

Ετερο πηγαδάκι, στο οποίο έσπευσαν διάφορα «στραβάδια» (νεοεκλεγέντες βουλευτές), ήταν αυτό πέριξ της Μαριέττας Γιαννάκου, καθώς τους εξιστορούσε κοινοβουλευτικές ιστορίες από τα παλιά. Και, τέλος, επειδή η επικαιρότητα είναι ανεξάντλητη, αρκετοί βουλευτές είχαν μαζευτεί γύρω από τον Χατζηβασιλείου (βουλευτής Σερρών) και τον ρωτούσαν για την εισβολή στη Συρία. Θυμίζω ότι ο εν λόγω εκτός από διεθνολόγος είναι και τουρκολόγος και μιλάει άπταιστα τουρκικά.

Ερωτας με λογική

Ενα ερώτημα, η απάντηση στο οποίο είναι μάλλον εύκολη και στα… sos της πολιτικής, που υπέβαλε χθες στη συζήτησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Athens Democracy Forum o Ρότζερ Κόεν, μου λένε ότι προκάλεσε μεγάλη ευθυμία στο κοινό. Αυτό ήταν όταν ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε πόσο πιστεύει ότι θα κρατήσει ο «μήνας του μέλιτος» (λέγε με περίοδο χάριτος) για την κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης γέλασε και ο ίδιος, και απάντησε κάτι του τύπου «πιστεύω ότι είναι rational honey moon», δηλαδή περίπου έρωτας με λογική. Γίνεται; Η καταγεγραμμένη εμπειρία δείχνει ότι αυτά τα δύο δεν συνδέονται.

Χαστούκι στον Μακρόν

Μπορεί να είναι το «φάντασμα» του Spitzenkandidat –εν προκειμένω του Μάνφρεντ Βέμπερ– που εμφανίζεται για να πάρει εκδίκηση από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που του «έφαγε» το αξίωμα. Αλλά και από τον Εμανουέλ Μακρόν που τον «έκοψε». Εχω την εντύπωση ότι χθες πληρώθηκε με το ίδιο νόμισμα, καθώς οι ευρωβουλευτές που κλήθηκαν να ψηφίσουν «έκοψαν» την επίτροπο που είχε προτείνει, Σιλβί Γκουλάρ. Πάντως, επειδή οι «κομμένοι» δεν είναι και λίγοι, κάποιοι θεωρούν ότι θα καθυστερήσει η προγραμματισμένη για το τέλος του μήνα διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στο νέο Κολέγιο των Επιτρόπων και, άρα, δεν θα μπορέσει η νέα Επιτροπή να αναλάβει την 1η Νοεμβρίου.

Ο Ιταλός στην Ερμού

Τα ντολμαδάκια είχαν την τιμητική τους το βράδυ της Τετάρτης και σε ένα άλλο τραπέζι. Αυτό στο οποίο ο Κώστας Σημίτης και ο Ρομάνο Πρόντι, που βρίσκεται στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του Ιδρύματος Σημίτη, απολάμβαναν μεζέδες και τσίπουρο –με πολύ μικρή συντροφιά– στο «Σερσέ λα Φαμ» στη Μητροπόλεως. Στη συνέχεια, πληροφορούμαι ο Πρόντι περπάτησε στην Ερμού για να φθάσει στο ξενοδοχείο του. Οι περαστικοί τον αναγνώρισαν φωνάζοντας κάτι του τύπου «αυτός δεν είναι ο Ιταλός;». Το ίδιο είπαν και όσοι τον είδαν να κάνει τζόγκινγκ χθες το πρωί στον Εθνικό Κήπο. Διότι, αν στη ζωή δεν έχεις πρόγραμμα, δεν πηγαίνεις μπροστά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή