Τα διπλά λόγια του πολέμου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πηγή Ειρήνης» ονόμασε ο Ερντογάν την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία. Οπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter, «Στόχος της επιχείρησης “Πηγή Ειρήνης” εναντίον των κουρδικών οργανώσεων PKK και YPG είναι η καταστροφή των γραμμών των τρομοκρατών και η επιστροφή της ειρήνης και της ηρεμίας». Αλλος ένας πόλεμος στο όνομα της ειρήνης. Οι πιο ψύχραιμες φωνές σημειώνουν τα οδυνηρά παρελκόμενα της στρατιωτικής λύσης στην ιδιαίτερα «θερμή» περιοχή: επιδείνωση της κρίσης, διακοπή των κινήσεων σταθεροποίησης, απώλεια αμάχων, νέα κύματα προσφύγων, ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους…

Ο εισβολέας συνήθως υιοθετεί τη σοφιστική λογική των «δισσών λόγων» (κάθε πράγμα είναι ταυτόχρονα και καλό και κακό) εκφράζοντας μέσα από μια διπλή θέση μια διπλή αλήθεια – εισβολή με υπευθυνότητα και μέτρο, πόλεμος για την ειρήνη. Ομως, η ειρήνη είναι πόλεμος ιδεών, όχι ανθρώπων (Βίκτωρ Ουγκώ). Δεν είναι η απουσία συγκρούσεων, αλλά η δυνατότητα να τις διαχειρίζεσαι χωρίς όπλα.

Από τους ομηρικούς μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους και από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα, σε όλους τους πολέμους οι έννοιες που ντύνονται με διαφορετικά από τα πραγματικά τους νοήματα αποτελούν το κύριο όπλο στα χείλη ηγετών. Οπως περιγράφει ο Θουκυδίδης («Ιστορίαι, 3.82), στον πόλεμο οι άνθρωποι αλλάζουν κατά το δοκούν τη σημασία των λέξεων. Την παράλογη τόλμη τη βαφτίζουν ανδρεία, την προνοητική διστακτικότητα εύσχημη δειλία, τη σωφροσύνη σε καθετί αδράνεια για το καθετί… Τον έξαλλο κατήγορο τον θεωρούν αξιόπιστο κι όποιον μαζί του διαφωνεί τον υποψιάζονται για προδοσία. Ευκολότερα νομίζονται επιδέξιοι οι πολλοί που κακουργούν, παρά ενάρετοι όσοι λίγοι δεν εγκληματούν.

Η διαστρέβλωση του πραγματικού διαταράσσει τη διαυγή και αυτονόητη ροή των πραγμάτων, δημιουργεί μια σύγχυση, χρήσιμη σε όποιον επιχειρεί υπόγειες ανακατατάξεις. Το ψέμα, πιο ανθεκτικό από την αλήθεια, στον πόλεμο αποτελεί αρχή.

Διότι ο πόλεμος δεν είναι μια ασφαλιστική δικλίδα που εξολοθρεύει τα περισσεύματα και επαναφέρει τα ισοζύγια, που εκριζώνει τα ζιζάνια και εξυγιαίνει τα εδάφη – πρόκειται για φενάκη την οποία αναπαράγουμε ακατάπαυστα ανά τους αιώνες. Η αιματοχυσία είναι μια ψυχρή εκτέλεση σχεδίου, που αφανίζει, εκτοπίζει, εκβαρβαρίζει, πολλαπλασιάζει δυστυχίες και πληγές. Με τη σύρραξη δεν απαλλάσσεσαι από τη σύρραξη. Δεν είναι υγεία ο πόλεμος, είναι αρρώστια. Και δεν διευθετεί τίποτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή