Υπέρ της ψήφου των ομογενών με τρία κριτήρια το ΚΚΕ

Υπέρ της ψήφου των ομογενών με τρία κριτήρια το ΚΚΕ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων ήταν το βασικό θέμα συζήτησης με τον κ. πρωθυπουργό, στον οποίο θέσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ γύρω απ΄ αυτό το ζήτημα. Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων δηλαδή που εργάζονται, ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες με συγκεκριμένα κριτήρια» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θέσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον ΑΦΜ ο οποίος δεν πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να φορολογείται, να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, κατοικία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα, να έχει σχέσεις δηλαδή ο μετανάστης, ο απόδημος με τη χώρα, και να έχει και λόγο έτσι ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που πλήττουν και τον ίδιο και τον αφορούν, και το εισόδημά του κλπ» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Δεύτερο κριτήριο σοβαρό, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα που απουσιάζει από την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει φύγει πριν 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το “δίκαιο του αίματος”. Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα με βάση, για παράδειγμα, ενδεικτικά τριάντα χρόνια- θα μπορούσε να είναι αυτό το κομβικό διάστημα που απουσιάζει. Έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα» προσέθεσε.

Ως τρίτο στοιχείο, ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε το ζήτημα της «έκφρασης της ψήφου». «Αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα, ή στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού. Και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων στο χώρο για να ψηφίσουν», σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και συμπλήρωσε:

«Φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται οπωσδήποτε στην ψήφο του εκλογικού αποτελέσματος του συνολικού. Τα συζητάμε αυτά τα ζητήματα, θα δούμε τις διαδικασίες και πού θα καταλήξει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και η τελική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έλθει το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων στη Βουλή και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε. Εκεί θα είναι και η οριστική μας στάση».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή