Ακρως μεροληπτική η τηλεόραση της Πολωνίας

Ακρως μεροληπτική η τηλεόραση της Πολωνίας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. «Εξέγερση με στόχο την είσοδο ισλαμιστών μεταναστών στην Πολωνία» είχε χαρακτηρίσει το ελεγχόμενο από την κυβέρνηση του PiS κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο τις διαδηλώσεις του 2017 κατά της χειραγώγησης της δικαστικής εξουσίας. Σε άλλο πρόγραμμα του σταθμού, οι διαδηλωτές αποκαλούνταν «υποστηρικτές παιδεραστών».

Το κυβερνών κόμμα έχει στρέψει τα πυρά του τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας κατά της κοινότητας των ομοφυλοφίλων, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τη συντηρητική εκλογική βάση του. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε, έτσι, την Πέμπτη ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εισβολή», το οποίο υποσχόταν να αποκαλύψει «την αληθινή ιστορία, τους στόχους, τις μεθόδους και τα κεφάλαια πίσω από την εισβολή των ομοφυλοφίλων στην Πολωνία», αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Guardian.

Ανάλυση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του κρατικού δελτίου TVP αποκαλύπτει ότι τις δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, από τα 105 θέματα για τις εκλογές, τα 69 εστίαζαν στο κυβερνών PiS, εκ των οποίων τα 68 ήταν θετικά για την κυβέρνηση και μόλις ένα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ουδέτερο». Τα ρεπορτάζ για το PiS χρησιμοποιούσαν συχνά όρους όπως «μεταρρυθμιστικό», «ισχυρό», «ήρωες» και «πατριωτικό», ενώ στα θέματα που αναφέρονταν στην αντιπολίτευση χρησιμοποιούνταν οι όροι «σοκαριστικό», «σκανδαλώδες», «πρόκληση» και «πραξικόπημα».

Το δίκτυο TVP βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Γιάτσεκ Κούρσκι, πρώην ευρωβουλευτή του PiS. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το 2015, ο Κούρσκι απέλυσε εκατοντάδες δημοσιογράφους. Στελέχη και υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ότι ο κομματικός έλεγχος του τηλεοπτικού δικτύου είναι αναγκαίος για την αντιμετώπιση της «προπαγάνδας» των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης. Επισημαίνοντας το γεγονός ότι πολλά από τα μέσα αυτά ανήκουν σε ξένους, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρωταρχικό κίνητρό τους είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων άλλων χωρών και όχι της Πολωνίας. «Το Pis ισχυρίζεται ότι εγγυάται τον πλουραλισμό στην ενημέρωση. Η αλήθεια είναι ότι επιδιώκει να ωθήσει τους ξένους ιδιοκτήτες ΜΜΕ στο να πουλήσουν το μερίδιό τους σε κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες ή σε ολιγάρχες φιλικά διακείμενους στην κυβέρνηση», σημειώνει ο αναλυτής Γιάτσεκ Κούτσαρτσικ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή