Καρνάζης: Μόνιμα ο Μαραθώνιος στην Ελλάδα

Καρνάζης: Μόνιμα ο Μαραθώνιος στην Ελλάδα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα για διαχωρισμό των αγωνισμάτων δρόμου από το κυρίως Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου διατυπώνεται από πολλές πλευρές ύστερα από όσα συνέβησαν στη διοργάνωση στην Ντόχα του Κατάρ, με τον Ελληνοαμερικανό υπερμαραθωνοδρόμο Ντιν Καρνάζη να προτείνει μιλώντας στην «Κ» τη μόνιμη διεξαγωγή του Μαραθωνίου του πρωταθλήματος στην αυθεντική διαδρομή, από τον Μαραθώνα στην Αθήνα. Πολλοί δρομείς στον Μαραθώνιο και βαδιστές στα αγωνίσματα βάδην υπέφεραν από τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Κατάρ, μολονότι το πρωτάθλημα διεξήχθη τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου και τα αγωνίσματα αυτά διεξήχθησαν μεταμεσονύχτια. Κοινός τόπος των παραπόνων των αθλητών ήταν ότι η υγρασία τούς έπνιγε, με την πρωταθλήτρια Ευρώπης στον μαραθώνιο, Βόλια Μαζούρονακ να λέει «δεν υπήρχε τίποτε να εισπνεύσουμε».

Είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες θα ήταν έτσι κι αλλιώς δύσκολες στο Εμιράτο που σε τρία χρόνια θα υποδεχθεί και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, αλλά δεν είναι η μόνη περίπτωση Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου που οι συνθήκες είναι υπερβολικά αντίξοες, σχεδόν απάνθρωπες για αγωνίσματα αντοχής που παραδοσιακά διεξάγονται καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο. Ετσι άρχισε να κερδίζει έδαφος το αίτημα για διαχωρισμό των αγωνισμάτων εκτός σταδίου από την κύρια διοργάνωση.

Οι ιδέες που κυκλοφορούν σε διεθνή φόρουμ και μέσα ενημέρωσης είναι πολλές και ποικίλες, και αφορούν όχι μόνο τον τοπικό διαχωρισμό, δηλαδή τη διεξαγωγή των αγωνισμάτων σε άλλη χώρα, αλλά και τον χρονικό, ώστε να ταιριάζει καλύτερα στο ετήσιο πρόγραμμα των μαραθωνοδρόμων, που κατά κανόνα φθάνουν στην αιχμή της σεζόν τους στα τέλη φθινοπώρου με αρχές χειμώνα (Νοέμβριο-Δεκέμβριο). Ο Ντιν Καρνάζης, που βρίσκεται στην Ελλάδα επ’ ευκαιρία του Navarino Challenge στη Μεσσηνία, είναι σαφής: «Ο Μαραθώνιος, τουλάχιστον, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος θα πρέπει να διεξάγεται σε μόνιμη βάση στην αυθεντική διαδρομή, στην Ελλάδα. Αυτή είναι η αρχική διαδρομή και δεν μπορεί να αναπαραχθεί αλλού», τονίζει στην «Κ». Αλλες ιδέες μιλούν για διεξαγωγή Παγκόσμιου Πρωταθλήματος για τα αγωνίσματα δρόμου σε κάποια παγκόσμια μητρόπολη, όπως Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Βερολίνο κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή