Τζίρος 1,6 δισ., φόρος 28 εκατ. λίρες για Facebook στη Βρετανία το 2018

Τζίρος 1,6 δισ., φόρος 28 εκατ. λίρες για Facebook στη Βρετανία το 2018

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόρους της τάξεως των 28 εκατ. στερλινών πλήρωσε πέρυσι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook στο βρετανικό δημόσιο παρά τον τζίρο του 1,6 δισ. στερλινών που σημείωσε στη χώρα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Guardian. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν παράθυρα του νόμου σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να πληρώνουν χαμηλούς φόρους σε κερδοφόρες αγορές όπου εξασφαλίζουν υψηλά έσοδα. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Τον περασμένο μήνα, ο κολοσσός λιανικού εμπορίου Amazon δέχθηκε δριμεία κριτική διότι πλήρωσε φόρους 14,7 εκατ. στερλινών στη Βρετανία αν και είχε πωλήσεις 2,3 δισ. στερλινών. Ακόμη πιο προκλητική είναι η περίπτωση της πλατφόρμας συνεχούς ροής Netflix, η οποία έλαβε πέρυσι επιστροφή φόρου 51.000 στερλινών παρά το ότι είχε έσοδα 700 εκατ. στερλινών από συνδρομές στη Βρετανία. 

Προκειμένου να επιβάλει ένα δικαιότερο φορολογικό καθεστώς στον τεχνολογικό κλάδο, η κυβέρνηση του Μανουέλ Μακρόν έδωσε τον περασμένο Ιούλιο το πράσινο φως για την επιβολή φόρου 3% στα έσοδα των τεχνολογικών εταιρειών όταν υπερβαίνουν τα 25 εκατ. ευρώ στη χώρα και οι παγκόσμιες πωλήσεις τους είναι άνω των 750 εκατ. ευρώ. Ο φόρος αυτός στη Γαλλία αφορά, μεταξύ άλλων, τις εταιρείες τεχνολογίας που λειτουργούν ως μεσάζοντες ανάμεσα σε καταναλωτές και άλλες εταιρείες – όπως είναι η Amazon, την ψηφιακή διαφήμιση και την πώληση δεδομένων για διαφημιστικούς σκοπούς.

Στη Βρετανία θα επιβληθεί φόρος στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, τις μηχανές αναζήτησης και τις ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου από τον Απρίλιο του 2020. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν εταιρείες όπως η Facebοok, η Alphabet που είναι μητρική της Google και η Amazon. Μέσα στην εβδομάδα, ο ΟΟΣΑ παρουσίασε σειρά προτάσεων για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών διεθνώς ώστε να μην έχουν κίνητρο να καταφεύγουν σε χώρες με χαμηλή φορολογία όπως είναι η Ιρλανδία. Εάν οι προτάσεις αυτές υλοποιηθούν με επιτυχία, τότε θα ωφεληθούν περισσότερο οι οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βρετανία και η Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή